Organizațiile de creditare nebancară ar putea fi obligate să indice, în mod evidențiat, dobânda anuală efectivă a creditelor oferite, în materiale publicitare distribuite. Un proiect de completare a Legii privind privind contractele de credit pentru consumatori a fost înregistrat în Parlament. De asemenea, în contractele de credit se propune să fie indicat în mod evidențiat:
  • dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de către consumator, calculate la momentul încheierii contractului de credit;
  • dobânda anuală efectivă şi costurile totale ale creditului pentru consumator, calculate la momentul încheierii contractului de credit.
În ambele cazuri, în contract se menţionează și toate ipotezele folosite pentru calculul ratelor. Conform autorilor, evidențierea clauzelor contractuale va avea ca efect analiza mai minuțioasă a condițiilor de accesare a creditelor de către consumatori și, respectiv, stabilirea de către acestia cu exactitate a costurilor totale pe care vor trebui să le suporte. Totodată, se propune instituirea dreptului de a efectua controale inopinate, dacă instituția de creditare încalcă prevederile Legii privind contractele de credit pentru consumatori. Proiectul mai prevede înăsprirea sancțiunilor aplicate în cazul încălcării legislației privind contractele de credit pentru consumatori.