Stingerea obligaţiei vamale prin compensare se efectuează prin trecerea pe contul restanţei a sumei plătite în plus și/sau a sumei care, conform legislaţiei fiscale și vamale, urmează a fi restituită, sau a sumelor transferate în mod eronat la componentele bugetului public naţional. Regulamentul privind stingerea obligației fiscale prin compensare a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, stingerea prin compensare se efectuează la iniţiativa organului vamal și/sau la cererea plătitorului vamal, prin întocmirea documentelor de plată și/sau a deciziei privind stingerea obligației vamale prin compensare. În cazul în care cererea de restituire a banilor achitați în plus nu va fi depusă, suma va fi lasată în contul stingerii plăților ulterioare administrate de vamă. În document se mai spune că Serviciul Vamal efectuează stingerea obligaţiei vamale prin compensare în limitele atribuţiilor stabilite în art.128 din Codul vamal și art.175 din Codul fiscal. Data stingerii obligației vamale prin compensare este considerată data la care Direcția Trezoreria de Stat a executat documentele de plată.  Procedura de stingere a obligației vamale prin compensare În cazul stingerii obligației vamale prin compensare prin trecerea sumelor depuse la contul altor plăți administrate de organele vamale din cadrul diferitelor clasificații economice se depune obligatoriu o cerere la Serviciul Vamal. Cererea privind stingerea obligației vamale prin compensare poate fi depusă atât de organul vamal, cât și de plătitorul vamal.  Cererea este depusă în formă liberă și conține: 
  • data şi numărul cererii, conform corespondenţei de ieşire la plătitorul vamal/organul vamal; 
  • denumirea/numele, prenumele plătitorului vamal sau denumirea organul vamal; 
  • codul fiscal/codul IDNP a plătitorului vamal sau datele organului vamal; 
  • adresa, datele de contact ale plătitorului vamal sau ale organului vamal; 
  • cuantumul total al sumei plătite în plus;
  • codul clasificaţiei economice;
  • datele bancare (codul IBAN);
  • menţiunea despre documentele anexate la cerere, care confirmă faptul achitării în plus a sumelor la buget, numărul şi data acestora. 
La cerere se anexează: 
  • copiile documentelor de plată (ordin de plată, notă de transfer) şi/sau ale altor documente confirmative (scrisoare/ confirmare/raport, decizie eliberată de alte organe), care atestă faptul achitării în plus a sumelor la buget; 
  • copia buletinului de identitate - în cazul stingerii obligației vamale prin compensare persoanei fizice. 
Termenul de prescripţie pentru compensarea sumelor plătite în plus ale obligației vamale este reglementat de art.266 din Codul fiscal. Dacă în urma analizei fișei personale de evidență a plătitorului vamal se constată existenţa atât a restanţei, cât şi a sumelor plătite în plus sau a sumelor achitate pentru obligația vamală în cadrul aceleiaşi clasificaţii economice, stingerea obligațiilor vamale prin compensare se efectuează la inițiativa Serviciului Vamal, fără acordul plătitorului vamal.