Fiind în situația în care trebuie să îți angajezi un avocat, ar trebui să fii conștient de anumite aspecte de care se impune a se ține cont tocmai pentru o eficientă colaborare. Tips&Tricks, adică.

Fii pregătit

Înainte să te întâlnesti cu avocatul, ar trebui să îți notezi câteva aspecte relevante în legatură cu situația pentru care l-ai contactat. De exemplu, un avocat îți poate solicita să furnizezi un rezumat cam de o pagină cu privire la faptele relevante și toate preocupările pe care le ai și să le trimiti înaintede consultarea inițială. În acest fel se pot citi informațiile în avans, astfel încât, atunci când are loc întâlnirea, pot decurge discuțiile chiar în amănunt.

Nu oferi doar documentele pe care le consideri relevante

Ar trebui să strângi toate documentele relevante și să le trimiți acestuia înaintea întâlnirii. Ori de câte ori este posibil, el va încearca să structureze documentele în prealabil, astfel încât să vă puteți concentra discuția. De exemplu, dacă au încetat raporturile contractuale de muncă, trebuie să furnizezi documentele de reziliere, orice scrisoare de contract/ofertă, documentele referitoare la despăgubiri, motivele concedierii etc. Și pentru a fi clar, “documentele” includ mesaje de e-mail, mesaje text, note scrise de mână, fotografii și orice altceva care ar putea fi relevant.

Menționeaza doar părțile “relevante” ale problemei tale

Când vorbești cu el, spune-i povestea ta și permite-i să decidă ce este relevant și ce nu este. Este posibil ca detaliile irelevante (în opinia ta) să fie foarte importante, într-un fel sau altul. Dacă nu știe despre acestea, nu poate evalua modul în care poate interveni in cazul tau. Pune-te în postura celeilalte părți și ia în considerare modul în care aceasta ar explica problema și încearcă să respingi afirmațiile tale. Similar, un proces de soluționare a litigiilor se bazează pe evitarea unor surprize și fiecare parte este obligată să furnizeze toate documentele relevante, fie că ajută sau nu cazul. Așadar, avocatul trebuie sa aiba cunoștință de toate aceste documente de la bun început. Nu face greșeala de a furniza doar documentele care susțin cazul tau sau de a decide că anumite informații sau documente nu sunt relevante. S-ar putea să încerci să economisesti timp și să îti menții costurile doar oferindu-i documentele importante (în acceptiunea ta), dar procedând astfel, este posibil să nu poată fi rezolvat cazul, iar avocatul va fi împiedicat să îți ofere sfaturi bune.

Intră în detalii

Deși este util să înțeleagă imaginea mai largă, atunci când vine vorba de lege, diavolul este cel mai adesea în detalii. Este bine să începi prin a spune că “acest angajat nu și-a putut face treaba“, dar pentru a te putea sfătui și reprezenta, avocatul va trebui să știe, mai exact, de ce faci asemenea afirmații.

Nu insista că ai dreptate fără a lua în considerare provocările și riscurile

Cazurile nu sunt decise pe baza “adevărului”, pentru că nimeni altul decât cel prezent când s-a întâmplat poate știi exact ce s-a întâmplat. Șeful tău poate să îți spună orice, dar dacă nimeni nu era acolo, trebuie să evalueze dacă poate dovedi acest lucru. Cazurile sunt stabilite pe baza dovezilor. Dovezile orale sunt utile, însă ființele umane tind să fie mai convinse de dovezi “fizice”, cum ar fi documentele. Gândește-te cum, dacă te-ai afla în instanță, ai putea să-ți dovedești cazul. Doar cu martori? Vor fi de ajutor? Oh, stai, dar ei lucrează în continuare pentru angajator – poate memoria le joaca feste si vor fi “împiedicați” să-și amintească lucrurile asa cum s-au întamplat. Vezi? Nu te poți baza întotdeauna. Ai nevoie de dovezi obiective, cum ar fi documentația, pentru a susține poziția. Amintește-ți că trecutul este în trecut; ceea ce s-a întâmplat nu poate fi schimbat. Acum te poți concentra asupra modului de abordare.

Nu-ți recunoaște slăbiciunile

Da, toți avem slăbiciuni. Cel mai rău lucru ar fi să prezentăm faptele într-un anumit fel pentru noi, astfel încât cazul pare să fie foarte puternic, deoarece, în calitate de avocat, acestate va sfătui pe baza informațiilor incomplete (și probabil incorecte) pe care le-ai furnizat. O strategie va fi adoptată pe baza a ceea ce îi spui avocatului și această strategie poate să nu fie una bună în lumina realității. “Faptele rele” pe care le ascunzi pot îngreuna procesul, ceea ce va adăuga timp și poate majora costurile implicate și, de asemenea, îți poate afecta cazul prin vătămarea credibilității.

Nu refuza sfatul avocatului – de aceea l-ai angajat

Poate că ai făcut o cercetare online sau ai vorbit cu un prieten. Este perfect de înțeles. Dar te rog să îți amintești că vii la avocat pentru sfatul lui, care se va baza pe cunoștințele și experiența lui. Nu îți va spune pur și simplu ce vrei să auzi. Îți va oferi opinia lui juridică și va stabili câteva opțiuni pe care să le ai în vedere. Dacă nu ești dispus să asculți și te întâlnești cu el pentru a-ți confirma opinia și/sau pentru a-i spune ce să facă și cum să facă acest lucru, îți pierzi banii – și timpul.

Sursa: blog.avocatoo.ro