Condițiile de evaluare a candidaților la funcția de judecător au fost modificate. Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit noi punctaje maxime pentru criteriile de evaluare, iar unele dintre ele au fost chiar excluse. Modificările la Regulamentul cu privire la criteriile de selecţie, promovare şi transferare a judecătorilor au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, vechimea în funcţiile de specialitate juridică, confirmată prin carnetul de muncă, sau alte documente relevante, se va aprecia cu maxim cinci puncte. Totodată, pentru caracterul activităților desfășurate, persoana va putea fi evaluată cu maxim cinci puncte. Până acum, aceste criterii puteau fi evaluate cu câte zece puncte. Activitatea didactică și științifică, cercetările, analizele tematice, reflectate în dosarul personal şi confirmate prin diplome, carnete de muncă, certificate, manuale, broșuri, reviste, se vor evalua cu maxim un punct, iar gradul ştiinţific va fi apreciat separat, la fel cu un punct. Până acum, la acest criteriu de evaluare era acordat maxim zece puncte. Cel mai mult s-a redus punctajul acordat pentru caracteristicile de personalitate şi abilităţile adecvate funcţiei de judecător, cum ar fi integritatea, corectitudinea, capacitatea de a gestiona stresul, capacitatea analitică. În acest caz, persoanele vor putea obține maxim un punct și nu 15, cum stipulau prevederile vechi. La fel, s-a redus și ponderea motivației candidatului. Aceasta va putea fi apreciată de către Colegiul pentru selecție cu maxim cinci puncte, dar nu cu 20. De asemenea, se vor lua în considerare și alte activități extrajudiciare, confirmate prin certificate, diplome, hotărâri, decizii, ordine. Pentru aceasta, candidații vor mai putea obține până la un punct. Punctajul acordat pentru rezultatele instruirii iniţiale în cadrul Institutului Național al Justiției (INJ), precum şi rezultatele examenului susţinut în faţa Comisiei de absolvire a INJ, rămâne aceleași. Astfel, pentru nota 10 se vor da 30 de puncte, pentru nota 9 – 20 de puncte, pentru nota 8 - 10 de puncte, pentru nota 7 -  5 puncte. Totuși, dacă nota va conţine zecimi, valoarea punctelor acordate va creşte cu 2,5 unitate la fiecare 0,5 zecimi din notă. În prezent, se acordă câte un punct pentru fiecare zecime din notă. Din regulament, s-au exclus prevederile privind evaluarea:
  • cunoştinţelor în domeniul tehnologiilor informaţionale (MS WORD, Excel, capacitatea de a naviga pe Internet şi de a utiliza poşta electronică), confirmate printr-un certificat corespunzător, prin testarea persoanei sau prin declaraţia pe proprie răspundere a candidatului;
  • cunoaşterii limbilor de lucru ale Curţii Europene a Drepturilor Omului se confirmă prin certificatele sau documentele corespunzătoare, sau prin declaraţia pe proprie răspundere a candidatului.
Conform noilor prevederi, candidaţii la funcţia de judecător vor putea acumula un punctaj maximum de 49 de puncte și nu 100, cum era până în prezent. Pentru a fi admis la concurs, persoana evaluată trebuie să acumuleze cel puțin 26 de puncte. Până acum, aceștia trebuia să adune cel puțin 70 de puncte. Dacă candidatul va obține mai puțin de 26 de puncte, el va putea fi supus repetat procedurii de selecție nu mai devreme decât peste un an și numai în cazul apariției unor noi temeiuri referitor la candidatura sa. Documentul mai specifică că, candidatul la funcția de judecător nu poate solicita expedierea materialelor în privința sa Colegiului de selecție, dacă a fost supus procesului de selecție în același an. Cererea depusă până la expirarea termenului de un an va fi restituită candidatului.