Reguli noi pentru înregistrarea valorilor mobiliare. Instrucțiunea privind etapele, termenele, modul și procedurile de înregistrare a valorilor mobiliare, a fost publicată în Monitorul Oficial. Totodată, au fost abrogate:
  • Instrucțiunea privind modul de înregistrare de stat a valorilor mobiliare, aprobată prin Hotărârea Comisiei Naționale a Pieței Financiare nr.9/9 din 1 martie 2012;
  • Instrucțiunea privind modul de admitere a hârtiilor de valoare străine pe piața hârtiilor de valoare a Republicii Moldova, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Stat pentru Piața Hârtiilor de Valoare din 7 iunie 1995.
Noua Instrucțiune stabileşte etapele, termenele, modul și procedurile de înregistrare de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare:
  • acțiunilor ordinare și preferenţiale emise prin intermediul ofertei închise (emisiune închisă) sau ofertei publice;
  • obligațiunilor cu acoperire şi fără acoperire și recipiselor depozitare moldovenești emise prin intermediul ofertei publice;
  • înscrierilor în Registrul de stat al valorilor mobiliare, inclusiv în cazul modificării datelor de identificare a emitentului, restructurării sau anulării valorilor mobiliare plasate anterior.
De asemenea, aceasta prevede modelul, forma, informațiile minime care trebuie incluse în prospectul ofertei publice, precum și procedura de aprobare de către Comisia Națională a prospectelor ofertelor publice pe piaţa primară. Instrucţiunea nu se aplică emisiunii valorilor mobiliare emise de Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, precum și emisiunii valorilor mobiliare de stat și celor emise de autoritățile publice locale, care sunt reglementate de actele normative privind Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, Legea cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, Legea  privind finanțele publice locale și alte acte normative. Conform documentului, emitentul este obligat să încheie plasamentul valorilor mobiliare emise la expirarea unui an de la data adoptării hotărârii privind emisiunea valorilor mobiliare, în cazul în care hotărârea privind oferta închisă sau prospectul ofertei publice nu prevede un termen mai mic.