Autoritățile locale vor putea participa la dezvoltarea și crearea rețelei de posturi statice sau unităților mobile de supraveghere a traficului rutier conectate la Sistemul automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere ”Controlul traficului”. Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, care urmează să fie examinat la următoarea ședință a Cabinetului de miniștri, furnizorii de infrastructură participă la dezvoltarea rețelei de unități de supraveghere statice prin realizarea lucrărilor de proiectare, construcție, montare a părților componente ale echipamentului și mentenanță, în conformitate cu cerințele tehnice coordonate cu deținătorul. Furnizorii de infrastructură se obligă:
  • să respecte prevederile instrucțiunilor prezentate de deținător;
  • să asigure certificarea, omologarea și verificarea metrologică a echipamentului;
  • să asigure întreținerea și mentenanța echipamentului și a postului;
  • să asigure compensarea cheltuielilor suportate pentru imprimare, ambalare în plic și remitere a corespondenței legate de gestionarea contravențiilor constatate cu utilizarea sistemelor automatizate de supraveghere a circulației rutiere ce le aparțin, conform acordului sau contractului încheiat cu deţinătorul.
Proiectul mai prevede că furnizorul de infrastructură participă, în baza caietului de sarcini elaborat de registrator, la dezvoltarea rețelei de posturi statice și mobile prin crearea/dotarea și asigurarea mentenanței acestora și transmiterea lor în gestiunea registratorului/subregistratorului. Transmiterea către registrator a posturilor/rețelei statice de supraveghere a traficului rutier are loc prin semnarea acordului de colaborare, aprobat de posesorul Sistemului. Transmiterea către subdiviziunea teritorială a Inspectoratului General al Poliției a unităților mobile de supraveghere a traficului rutier are loc prin semnarea acordului de colaborare, aprobat de posesorul Sistemului.