O companie olandeză a avut câștig de cauză într-un dosar împotriva Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), în care a solicitat să i se acorde protecție juridică asupra mărcii MOSKOVSKAYA. Decizia definitivă a fost pronunțată recent de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Compania olandeză Spirits International B.V. s-a adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva AGEPI, prin care a cerut anularea hotărârii Comisiei de contestații a AGEPI prin care i-a fost respinsă solicitatea de a înregistra marca, pentru următoarele produse:
  • bere, apă minerală și gazoasă și alte băuturi nealcoolice;
  • băuturi din fructe și sucuri din fructe;
  • siropuri și alte preparate pentru fabricarea băuturilor;
  • băuturi alcoolice (cu excepția berii) votcă, băuturi pe bază de spirt, băuturi pe bază de votcă și cocktailuri cu votcă.
La fel, solicitarea vizează servicii de aprovizionare cu alimente și băuturi, servicii de baruri, servicii de cluburi, restaurante, aprovizionare cu alimente și băuturi. În motivarea acţiunii, partea reclamantă a indicat că Spirits International B.V. a depus la AGEPI o cerere de înregistrare a mărcii combinate MOSKOVSKAYA. Departamentul Mărci, Desene şi Modele Industriale din cadrul AGEPI a luat decizia de a respinge solicitarea, deoarece marca MOSKOVSKAYA poate duce în eroare consumatorul, în ceea ce priveşte originea geografică a produselor. Compania a depus la Comisia de Contestaţii AGEPI, o sesizare împotriva deciziei Departamentului Mărci, Desene şi Modele Industriale. Comisia, însă, a respins contestația. Reclamanta susține că decizia emisă este ilegală, deoarece acest element verbal este pasibil de protecție juridică pe teritoriul Republicii Moldova și poate fi înregistrat în calitate de marcă. Compania reclamantă a mai indicat că marca MOSKOVSKAYA deja serveşte la deosebirea produselor sale de cele ale altor persoane fizice sau juridice și nu a primit reclamații de la consumatori că au fost duși în eroare în privința originii produselor. Instanța de fond i-a dat dreptate companiei olandeze, iar decizia Comisiei de contestații a AGEPI a fost anulată. Magistrații au obligat AGEPI să acorde protecție juridică mărcii pe teritoriul Republicii Moldova. La rândul său Agenția a depus cerere de apel prin care a fost contestată decizia judecătoriei de fond, însă a fost respinsă. Dosarul a ajuns la CSJ, iar instanța a menținut deciziile emise de judecătoria de fond și instanța de apel.