Rapoartele Curții de Conturi vor fi examinate de către o comisie permanentă din Parlament. Aceasta se va numi Comisia de control a finanțelor publice și va fi funcțională din următoarea legislatură parlamentară. Inițiativa a fost votată, astăzi, în lectura finală de deputați. Astfel, a fost introdus un concept nou, cel de audit extern, care presupune că noua structură va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit. De asemenea, comisia va:
  • examina rapoartele anuale și cele de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate;
  • controla examinarea petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public;
  • examina controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale în vederea aplicării legislației privind întrebuințarea resurselor financiare publice;
  • executa hotărârile și adresările Curții Constituționale în domeniu.
Noile reglementări mai prevăd că Parlamentul va audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până în data de 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până în data de 15 septembrie. Totodată, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate, în fiecare an, până în data de 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului. Potrivit autorului, crearea Comisiei va crește gradul de transparență în utilizarea banilor publici, iar autoritățile vor fi mai responsabile în utilizarea mijloacelor financiare publice.