Costul locuinței pentru care pot fi acordate compensații din buget, persoanelor funcționari publici, nu poate depăși 600 mii lei moldovenești. Volumul compensației acordate din bugetul de stat unui beneficiar se calculează în mărime de 50% din suma creditului ipotecar, prevăzută în contractul de credit. Prevederea este inclusă în proiectul Regulamentului privind modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor pentru angajații din sectorul public, participanți în cadrul Programului de stat ”Prima casă”, care va fi examinat de Guvern. Potrivit documentului, compensația se acordă lunar, de la aprobarea cererii pentru finanțare până la finalizarea perioadei de rambursare a creditului ipotecar. În cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, oferirea compensației încetează din momentul achitării de către beneficiar a ultimei rate. Poate deveni solicitant al compensației orice persoană care întrunește simultan următoarele condiții:
  • activează de cel puțin un an cumulativ în cadrul autorităților/instituțiilor publice fără întreruperi ale raporturilor de serviciu în perioada respectivă;
  • nu are suspendat raportul de serviciu în legătură cu aflarea în concediul de îngrijire a copilului, a unui membru bolnav al familiei, a copilului cu dizabilități, sau urmarea formelor de dezvoltare profesională organizate la inițiativa sau în interesul autorității publice/instituției publice pentru o perioadă de cel mult un an;
  • dispune de contracte încheiate în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului de implementare a Programului de Stat ”Prima casă”.
După semnarea contractelor, solicitantul se înregistrează în Registrul electronic al cererilor de acordare a compensațiilor. Pentru a crea o cerere de acordare a compensației, solicitantul introduce date privind numărul de identificare de stat a persoanei fizice (IDNP), numele, prenumele, patronimicul, genul, starea civilă, angajatorul, funcția deținută. La fel, solicitantul încarcă în Registru versiunea scanată a următoarelor documente:
  • contractul de vânzare-cumpărare, contractul de credit și contractul de ipotecă;
  • documentul semnat de angajator, după caz angajatori, privind data încadrării solicitantului în autoritatea publică/instituția publică, precum și confirmarea lipsei sancțiunilor disciplinare pe parcursul ultimului an de activitate.