Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) au venit cu unele precizări referitoare la depunerea în format electronic a cererilor și a anexelor la acestea. Asta în condițiile în care din data de 1 iunie sunt în vigoare modificările la Codul de procedură civilă în partea ce se referă la depunerea actelor prin sub-sistemul informațional E-dosar judiciar, parte componentă a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor, utilizând semnătura electronică. Astfel, autoritățile precizează că acest sistem se află încă în faza de testare în Judecătoria Chișinău și la Curtea de Apel Chișinău până în luna august. Prin urmare, în format electronic transmit și recepționează acte doar avocații care au încheiat acorduri de colaborare cu AAIJ și instanțele în care se testează sistemul. Astfel, avocații care vor dori să adere la sistemul e-Dosar o vor putea face după încheierea perioadei de testare.  Amintim că, potrivit noilor modificări la Codul de procedură civilă, cererile de chemare în judecată şi alte acte de procedură ale instanţei vor fi comunicate autorităţilor publice, persoanelor juridice şi avocaţilor prin email. Comunicarea se va face prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor, la care aceştia vor fi conectaţi prin adresa electronică, care va fi indicată în cererea de judecată sau în mandatul de avocat. Prin urmare, actele de procedură, care vor fi expediate prin PIGD, se vor considera comunicate. În luna februarie s-a anunțat că testarea e-Dosar va fi extinsă la toate sediile Judecătoriei Chișinău și la Curtea de Apel Chișinău. Asta chiar dacă în perioada cât a fost testat la sediul Ciocana nu a fost depusă nicio cerere prin intermediul sistemului. Testarea sistemului a început în 2017. Sistemul Informațional e-Dosar face parte din cadrul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Acesta va permite:
  • accesul părţilor la dosar;
  • depunerea cererii de chemare în judecată, cu atașarea variantei electronice a tuturor materialelor dosarului;
  • achitarea taxei de stat de către avocat prin intermediul platformei Mpay, cu atașarea automată a confirmării de plată la dosar;
  • primirea notificărilor cu privire la evenimentele pe dosar (citații, amânare ședință etc.);
  • prezentarea probelor şi distribuirea materialelor de pe dosar în formă on-line;
  • introducerea mecanismului de citare electronică a părţilor;
  • desfășurarea şedinţelor de judecată prin intermediul videoconferinţelor;
  • asigurarea interconexiunii PIGD cu alte sisteme informationale din sistemul justiţiei etc.
Responsabil de implementarea Sistemului informațional judiciar este Ministerul Justiției, prin intermediul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești.