Persoanele cu funcție de răspundere ar putea primi amendă de până la 75 de mii de lei, dacă vor da în exploatare drumurilor care s-au deteriorat mai mult de doi la sută în perioada de garanție. Modificările la Codul contravențional sunt examinate, astăzi, de către Parlament în prima lectură. Astfel, se propune completarea normei legale cu două prevederi noi, și anume:
  • utilizarea materialelor de construcție necorespunzătoare în procesul de construcție, exploatare, întreținere, reparație și de reconstrucție a drumurilor, pajalor și a comunicațiilor situate în zona drumului, a mijloacelor de dirijare a circulațiie rutiere, a altor instalații rutiere, soldată cu deteriorarea a mai mult de 2% din acestea în perioada de garanție indicată în contract se va sancționa cu amendă. Pentru asemenea încălcări, persoana cu funcție de răspundere riscă o amendă de la 1.300 la 1.400 de unităti convenționale, adică până la 70 de mii de lei, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura  o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an.
  • darea în exploatare a drumurilor, pasajelor și a comunicațiilor situate în zona drumului, a mijloacelor de dirijare a circulațiie rutiere, a altor instalații rutiere, soldată cu deterioarea a mai mult de 2% din acestea în perioada de garanție indicată în contract se va sancționa cu o amendă de la 1.400 la 1.500 de unități convenționale, adică până la 75 de mii de lei, aplicată persoanei cu funcție de răspundere cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an.
Autorii spun că inițiativa legislativă vine să stabilească o pedeapsă concretă pentru persoanele cu funcție de răspundere, antrenate în formarea și utilizarea mijloacelor pentru construcția, exploatarea, întreținerea, reparația și reconstrucția drumurilor, dar și a elementelor adiționale.