BC "Moldindconbank" SA și BC “Victoriabank” SA au anunțat, recent, micșorarea dobânzii la creditele ipotecare acordate în cadrul Programului de stat ”Prima casă”. Decizia a fost după ce Banca Națională a Moldovei a scăzut rata de referință pentru program cu 0,96 puncte procentuale, de la 5,78 la 4,82 la sută. Prin urmare, rata maximă a dobânzii aplicată pentru creditele ipotecare, începând cu 1 iulie, va fi de 8,07% anual. De la lansarea programului și până în prezent aceasta este de 9,03%. Rata dobânzii este compusă din:
  • rata de referință pentru Program, publicată de către Banca Națională a Moldovei – 4,82%;
  • marja băncii – 3%;
  • comisionul de garantare, aplicat la soldul garanției de stat. Conform informațiilor prezentate de una dintre bănci, acesta va fi de 0,25%.
Noua rată a dobânzii se va aplica pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018. Programul ”Prima casă” a fost lansat în data de 26 martie, iar până în prezent, 146 de persoane au accesat credite ipotecare la cele cinci bănci. Suma garanțiilor de stat acordate a depășit 35 de milioane de lei. Recent, autoritățile au lansat o componentă special, adresată angajaților la instituțiile publice. Astfel, statul va compensa 50% din creditul ipotecar luat pentru procurarea locuinței de către angajații la stat, dar care nu va depăși costul de 600 mii lei. În cadrul programului ”Prima Casă” pot fi procurate doar locuințe finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile.