Corina Oprea este avocat asociat la Casa de Avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”, iar după câțiva ani de experiență profesională a decis că e timpul pentru o provocare și a mers la studii peste hotare. A ales Universitatea Loyola din Chicago, unde face masterat în Drept. Despre provocările unui student din Republica Moldova peste hotare, cum este organizată avocatura în SUA și cum e să fii tânăr avocat în țara noastră, vedeți în interviu.

Studiile juridice peste hotare: avantaje și oportunități

BizLaw: Se spune că un avocat bun trebuie să cunoască legile unei țări, dar și mai bine să cunoască limitele permise de lege. De ce un tânăr avocat din Republica Moldova a ales să meargă peste hotare să-și facă studiile? Cu ce te ajută și care este avantajul lor?

Corina Oprea: A fost o provocare care mă tenta de multă vreme și cumva așa s-au așezat circumstanțele încât am decis că a venit momentul să investesc în educația mea juridică. Mi-am dat seama că am pășit deja pe drumul unei cariere bine definite, în schimb am realizat mi-ar fi de folos o perspectivă străină de educație. Și am decis să-mi încerc norocul, am depus dosarul și am fost acceptată. Urmăresc acest program doar pentru a palpa noi oportunități și a vedea, poate, domeniul avocaturii dintr-un alt unghi și dintr-un alt colț al lumii. 

”Noi nu scriem conspecte la ore, dar avem o comunicare activă”

BizLaw: Cum este procesul de studii în America? Este orientat mai mult spre elemente practice sau teoretice?

Corina Oprea: Este un proces care încurajează viitorii tineri profesioniști să aibă abilități practice și să fie gata să muncească din momentul în care ies din facultate. Cu titlu de exemplu, toate obiectele pe care le-am avut în acest semestru au fost strict practice. Am avut un obiect de scriere juridică, în care timp de un semenstru, tot ce am făcut a fost să scriem acte juridice, opinii juridice, cereri pentru instanța de judecată, opinii pentru potențiali clienți. Lucru pe care nu l-am făcut în Republica Moldova. Cu certitudine pot să spun că în momentul în care voi ieși din această facultate o să știu exact ce se vrea de la mine. În Republica Moldova am învățat din mers, după facultate. Arta de a scrie am deprins-o, de fapt, fiind deja avocat stagiar ori avocat licențiat. Acum pot să sesizez diferența dintre sistemul nostru de învățământ și cel de acolo. 

BizLaw: Experiența practică pe care o ai în Republica Moldva îți ajută, îți favorizează cumva studiile acolo?

Corina Oprea: Absolut! Indubitabil, experiența pe care am reușit să o acumulez aici nu face decât să mă ajute să înțeleg și mai bine unele procese. Or, atunci când se vorbește despre domenii specifice, cum ar fi: negociere, semnare de contracte, reprezentare în instanța de judecată, îmi este mult mai simplu pentru că eu am trecut deja prin aceste procese și n-am fost un simplu trecător, dar am fost și un participant destul de activ. Și atunci când se dezvoltă un subiect nou la facultate există mult nou, dar există și background-ul pe care l-am acumulat aici, în Moldova. 

BizLaw: Care este atitudinea profesorilor din America față de studenții străini?

Corina Oprea: Suntem extrem de încurajați. Din Republica Moldova sunt doar eu la universitatea la care învăț. Mai mult decât atât, sunt unica studentă din istoria universității din Republica Moldova, cel puțin așa mi-au spus profesorii și cei de la decanat. Suntem extrem de bine primiți, nu suntem diferențiați. Suntem în clase cu studenți americani și atunci este un mixt de culturi. Am colegi din întreaga lume, India, Pakistan, Suedia, Franța, Germania, Africa, și fiecare vine cu o abordare diferită, mai ales că practica de studiu în America este diferită. Noi nu scriem conspecte la ore, dar avem o comunicare activă timp de o oră și jumătate ori două ore cu profesorul, în care noi venim deja pregătiți, avem lectură pe care trebuie să o facem înainte de lecție. Și atunci, la ore, este acest schimb intercultural, care are un impact imens asupra fiecăruia, inclusiv asupra mea. În cazul meu am venit din Republica Moldova și nu aveam, sub nicio formă, complexul că vin dintr-o țară care este mai mică, care nu este la fel de bine dezvoltată cum ar fi alte țări din Europa, de unde sunt colegii mei, inclusiv colegii mei americani. Însă faptul că ai încurajare din partea tuturor și a profesorilor, și a colegilor, este un avantaj imens. 

BizLaw: Cu colegii ai reușit să legi prietenii?

Corina Oprea: Da, da, la început a fost o ajustare, trebuie să recunosc, o ajustare în primul rând la cultura fiecărui student, precum ți-am spun, majoritatea vin din diferite colțuri ale lumii. Mai e și un accent pe care la unii colegi este mai specific, la care tot trebuie să te ajustezi. Este o experiență extrem de frumoasă. 

Avocatura în America. Activitatea unei firme de avocatură

BizLaw: Pe parcursul aflării tale în America ai reușit să interacționezi cu practicieni? Poate, dacă poți să ne spui, cum este reglementată activitatea de avocat în America? Sunt careva diferențe?

Corina Oprea: Toți profesorii mei, pe care i-am avut în acest semestru, toți absolut, sunt avocați, care practică varii domenii de drept. Și tot ce am făcut la orele lor au fost doar exerciții practice. Am făcut simulări de procese de arbitraj, scriere de clauze contractuale, scriere de contracte. Și profesorii, fiind avocați, au transpus nu doar elementul teorectic pe care trebuie să-l știm, dar și l-au coagulat cumva cu elementul practic. Pe parcursul acestui semestru doi dintre profesori ne-au invitat să le vedem casele de avocatură unde lucrează. Bun, acolo trebuie să recunosc, dimensiunile în care se practică avocatura sunt imense, comparabil cu Republica Moldova. De exemplu, la ultima casă de avocatură unde am fost lucrează 1.300 de avocați, doar în biroul din Chicago. E una să auzi asta și e cu totul alceva să vezi cu ochii tăi cum se lucrează în domeniul juridic în SUA. 

”În SUA, prima parte a procesului are loc în absența părților”

BizLaw: Dar ceea ce ține de organizarea proceselor de judecată, ai sesizat careva diferențe față de cum se întâmplă în Republica Moldova și care este practica din America?

Corina Oprea: Absolut! În primul rând, în America procesele de judecată mai complicate au loc în fața juraților, ceea ce nu se întâmplă în Republica Moldova. Judecătorul examinează elementele ”de drept”, pe când jurații sunt cei care determină elementele ”de fapt”. Asta ar fi o diferență. Altă diferență este că la noi un proces de judecată pornește cu înaintarea unei cereri de chemare în judecată, în care pârâtul este sesizat și părțile se întâlnesc la prima ședință de judecată. Acolo, atunci când se examinează elementele ”de drept”, pentru început, deci până se ajunge să se examineze elementele ”de fapt”, judecătorul nu se întâlnește cu părțile. Avocații transmit cererile lor, judecătorul le examinează și decide pe loc dacă este temei de cauză ori nu. Și atunci, prima parte a procesului, până la dezbaterile judiciare, se întâmplă în absența părților și este doar un schimb de acte juridice, examinate de către judecător. 

Activități extracurriculare în perioada studiilor

BizLaw: În Republica Moldova în timpul studenției erai implicată și într-o mulțume de activități extracurriculare. Acum mai ai timp pentru ele?

Corina Oprea: Dacă ai dorință, găsești timp pentru toate. Într-adevăr, la început, mi-a fost puțin mai dificil să mă adaptez și să-mi ajustez pasiunea asta pentru alte activități. Este adevărat că în Republica Moldova am fost implicată în mai multe proiecte care, pe lângă jobul meu ca și avocat, îmi aduceau extrem de multă plăcere, mă implicam cu dedicație. Am încercat să fac același lucru și în universitate. La început m-am interesat despre ce oportunități sunt în cadrul universității, mi-am dat seama că sunt sute de asociații studențești, și nu exagerez. Eu fiind un student internațional, la facultate există și o asociație care se numește Foreign Lawyers Association, adică o asociație a avocaților străini. Și în luna martie am fost aleasă președintele acestei organizații. Se schimba boardul de conducere și eu m-am dus, ca un simplu student, să particip la ședință. Pe loc mi s-a ivit oportunitatea și am decis să-mi prezint și eu CV-ul și să le spun că sunt capabilă să mă implic și să mă dedic. Studiile de zi cu zi sunt destul de intense și necesită extrem de multă dedicație, atenție și lectură. Cealaltă activitate, ca și președinte al acestei asociații, nu face decât să-mi dezvolte partea creativă și să mă lase să fac lucruri frumoase pentru colegi și pentru facultatea mea. 

BizLaw: Cât timp vor dura studiile tale în Statele Unite ale Americii?

Corina Oprea: Am fost un semestru și mai am încă două semestre, ceea ce înseamnă încă un an de zile. 

Studiile peste hotare, accesibile tinerilor din Republica Moldova

BizLaw: Cum crezi, studiile peste hotare sunt accesibile pentru un tânăr din Republica Moldova sau există careva impedimente?

Corina Oprea: Nu cred că există absolut niciun impediment. Ba mai mult, cred că avem un avantaj că suntem din Republica Moldova, care este o țară mică și căreia îi sunt oferite mai multe oportunități, sunt foarte multe programe de burse. Or, studenții din Moldova au posibilitatea să aplice direct pe site-ul universităților. Este un proces mai îndelungat pe care trebuie să-l urmezi, însă toată lumea are o șansă. Eu mi-am încercat norocul și am aplicat la două universități pe care le-am țintit. Am fost acceptată la ambele, cu aceiași bursă, și atunci a fost mai dificil să fac alegerea unde vreau, pentru că le țintisem din start pe ambele. În schimb, asta mi-a dat posibilitatea să negociez un pic mai mult cu una dintre universitățile la care am vrut să merg. Și da, nu este imposibil. Dimpotrivă, încurajez pe toată lumea care undeva în adâncul sufletului aspiră, dar nu îndrăznește, să o facă cu curaj și cutezanță, pentru că toată lumea poate să o facă. 

”Încurajez marile companii să soluționeze litigiile prin arbitraj. E mai rapid”

BizLaw: Ce ai vrea din cele învățate acolo să implementezi în Republica Moldova?

Corina Oprea: De exemplu, cred că aș încuraja marele companii să aleagă să-și soluționeze litigiile prin arbitraj. Mi se pare un proces mai rapid și cred că ar fi benefic, inclusiv pentru aceste companii. Mai mult decât atât, cred că un alt aspect, care ar putea fi dezvoltat în Republica Moldova, este încurajarea tinerilor profesioniști să se specializeze pe domenii specifice. În America toți avocații lucrează în domenii extrem de înguste și sunt foarte buni profesioniști. Înțeleg că Republica Moldova este o piață mai mică și specializarea se face, cumva, mai dificil. Atunci când îți alegi un domeniu specific de muncă, ajungi să fii extrem de bun pentru că cunoști toate unghiurile și toate dedesubturile acestui domeniu.  Și nu în ultimul rând, cred că aș încuraja munca pro bono, or avocații din Statele Unite, toți prestează cel puțin 50 de ore pe an indiferent de casa de avocatură unde lucrează. Inclusiv și la cele mai fițoase case de avocatură se face muncă pro bono. Aceasta este nu doar încurajată, dar și apreciată de către comunitate. Munca pro bono în domeniul juridic poate fi făcută, din nou, pe domenii foarte specifice. De exemplu, pe domenii sociale sau muncă pentru actori, pentru start-up-uri, domeniul IT și așa mai departe. 

BizLaw: Spuneai despre specializare. Dacă ar fi să te specializezi, tu ce domeniu ai alege?

Corina Oprea: Eu în Republica Moldova am fost un avocat oarecum generalist. Și zic oarecum pentru că m-am implicat în majoritatea proceselor din cadrul biroului de avocați. În aceste cazuri trebuia să învăț din mers anumite lucruri pe care poate nu le cunoșteam. Dar dacă ar fi să aleg, cred că m-aș implica mai mult în domeniul tranzacțional - tranzacții de afaceri, inclusiv internaționale. Este un domeniu extrem de solicitat oriunde în lume și atunci te ajustezi la regulile generale de tranzacționare. 

”Avocatura este o treabă foarte serioasă. Aș lăsa-o în mâna profesioniștilor”

BizLaw: În Republica Moldova, în ultima perioadă, au fost făcute mai multe schimbări în ceea ce vizează activitatea de avocat. De exemplu, acum persoana care este licențiată în drept poate să-și reprezinte rudele în instanță. Ce crezi tu despre aceste schimbări?

Corina Oprea: Voi expune doar punctul meu de vedere. Eu cred că avocatura este o treabă foarte serioasă și eu aș lasa-o în mâna profesioniștilor și a celor care știu să-și facă bine treaba. Or, atunci când ajungi într-un proces de judecată vrei să fii eficient. I-aș încuraja pe toți să se gândească bine în mâinele cui își încredințează să nu zic soarta, că e prea mult spus, în mâinele cui își încredințează calitatea justiției. 

BizLaw: Și dacă tot am trecut la situația din Republica Moldova. Cum e să fii tânăr avocat la noi în țară?

Corina Oprea: Dinamic și provocator. Pot să explic de ce. Dinamic pentru că în facultate ne sunt dezvoltate mult prea puțin abilitățile practice și atunci când începi să muncești trebuie să te ajustezi la un ritm destul de activ, de a face anumite lucruri și de a participa în procese de judecată, în audiențe, lucruri cu care nu ajungi să te întâlnești pe băncile facultății. Zic provocator pentru că trebuie să înveți din mers. Dacă nu avem o bază foarte practică din facultate atunci când ți se spune de la birou că trebuie să mergi în ședință de judecată oriunde în Republica Moldova te ajustezi și te duci. Trebuie să te duci la CNA ori la procuratură, știi, nu știi, te ajustezi, te duci și te descurci. Și nu trebuie să te duci doar cu prezența, dar trebuie să mai vii și cu un rezultat. Cred că este extrem de individual, fiecare tânăr avocat poate să-și croiască o carieră în această țară, o spun cu toată încrederea. Atât timp cât există dedicație, atât timp cât există pasiune pentru a face ceva, ajungi să te faci cunoscut nu prin faptul că ești public, dar prin calitatea livrabilului pe care-l dai.  

BizLaw: Corina, eu îți mulțumesc pentru timpul acordat, pentru răspunsurile oferite.