Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea să crească, însă perioada concediului să scadă. Un grup de deputați propune modificarea și completarea Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Mai exact, aceștia vor modificarea art.18 alin. (6) astfel încât cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului să constituie:
  • 35% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 1.000 de lei pentru fiecare copil pe întreaga durată a concediului pentru îngrijirea copilului, până la împlinirea vârstei de trei ani;
  • 70% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 2.000 de lei pentru fiecare copil în primele 12 luni în cazul duratei concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani;
  • 35% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 480 de lei pentru fiecare copil în anul doi în cazul duratei concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani.
Deputații propun ca proiectul de lege să între în vigoare de la 1 ianuarie 2019, iar în anii următori cifrele ar urma să crească. În redacția actuală legea prevede că suma lunară a indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie 30% din baza de calcul, dar nu mai puţin de 540 de lei pentru fiecare copil. Asiguratul beneficiază de concediu până când copilul împlinește vârsta de trei ani. Autorii inițiativei susțin că studiile bazate pe practica națională și experiența internațională demonstrează că, la etapa actuală de dezvoltare a pieței muncii, este necesară încurajarea revenirii mai devreme din concediul de îngrijire a copilului. Un potențial stimulent ar fi dublarea cuantumului indemnizației pentru primul an în cazul revenirii la serviciu după doi ani. Calculele făcute de deputați pentru anul următor spun că ar fi nevoie de peste 320 de milioane de lei în plus pentru achitarea acestor plăți. Aceștia menționează că drept sursă ar putea fi veniturile încasate la bugetul public național în urma deprecierii valutei naționale. În anul 2020 cheltuielile se vor reduce, însă, semnificativ.