Doi judecători urmează să primească indemnizații de concediere în sumă totală de aproape 1,4 milioane de lei. Potrivit unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), foștii judecători la Curtea Supremă de Justiție, Constantin Alerguș și Nicolae Gordilă, urmează să încaseze îndemnizații de concediere în sumă totală de 1,4 milioane de lei. Mai exact, Nicolae Gordilă beneficiază, pentru activitatea de 38 de ani în funcția de judecător și vicepreședinte al Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție, de îndemnizație unică de concediere în sumă de 759.066 de lei, din care:
  • indemnizația constituie 595.346 de lei;
  • contribuții de asigurări sociale 136.929 de lei;
  • prima de asigurare obligatorie de asistență socială medicală 26.790 de lei.
În același timp, colegul său Constantin Alerguș, care a activat în funcția de judecător timp de 33 ani, beneficiază de indemnizație unică de concediere în sumă de 599.274 de lei, din care:
  • indemnizația constituie 470.019 de lei;
  • contribuții de asigurări sociale 108.104 de lei;
  • prima de asigurare obligatorie de asistență socială medicală 21.150 de lei.
Curtea Supremă de Justiție nu dispune de acești bani și a cerut Consiliului Superior al magistraturii să aloce resurse financiare suplimentare. La rândul să, Consiliul a hotărât să propună Ministerului Finanţelor identificarea posibilităților de alocare a mijloacelor financiare în sumă de 1.358.340 de lei, pentru achitărea indemnizației unice de concediere foștilor magistrați Constantin Alerguș și Nicolae Gordilă. Legea cu privire la statutul judecătorului prevede că magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător. Cererile de demisie ale celor doi judecători au fost aprobate de Parlament în urmă cu o săptămână.