Zonele Economice Libere (ZEL) din Republica Moldova își extind activitatea și în alte teritorii din țară. Astfel, în componența a trei ZEL-uri au fost incluse mai multe terenuri cu o suprafață totală mai mare de 138 de hectare. Completările legislative au fost publicate în Monitorul Oficial și intră în vigoare astăzi. Conform documentului, suprafața Zonei Antreprenoriatului Liber ”Expo-Business-Chişinău” a fost completată cu un teren cu o suprafață de 15,8951 ha, situat în orașul Sîngera și construcțiile amplasate pe acesta. În ZAL ”Expo-Business-Chişinău” sunt înregistraţi 43 de rezidenţi. Aceștia au ca gen de activitate producerea materialelor de construcţie, a vinurilor, divinurilor, dar şi operaţiuni de sortare, marcare, ambalare a mărfurilor care tranzitează teritoriul vamal al Republicii Moldova. Totodată, în ZEL ”Ungheni-Business” au fost incluse următoarele locații:
  • un teren de 19,1803 ha, amplasat în municipiul Ungheni;
  • un teren de 32,2695 ha, amplasat în extravilanul comunei Tuzara, raionul Călărași;
  • două terenuri cu suprafața de peste 26 ha, amplasate în orașul Nisporeni.
Conform datelor oficiale, în ZEL ”Ungheni-Business” activează 36 de rezidenți cu diverse genuri de activitate ca: producerea de echipamente pentru autoturisme (huse), producerea mobilei, fabricarea covoarelor, producerea firelor sintetice și de lână, fabricarea încălțămintei, producerea cablurilor și cablajelor electronice și electrice, producerea lacurilor și vopselelor pentru autoturisme. Și-a extins teritoriul și Zona Economică Liberă ”Bălți”. În componența acesteia au fost incluse 12 terenuri, după cum urmează:
  • două terenuri cu suprafața totală de peste 2,5 ha în municipiul Bălți;
  • două terenuri de 0,4 ha în municipiul Cahul;
  • un teren de 8,92 hа în orașul Ștefan Vodă;
  • un teren de 20 hа în orașul Cimișlia;
  • două terenuri cu suprafața de peste 3 ha în municipiul Strășeni;
  • trei terenuri cu suprafața totală de aproape 1,5 ha în satul Albinețul Vechi, raionul Fălești;
  • un teren de 8,5234 ha în orașul Rezina.
La sfârșitul anului trecut, ZEL ”Bălți” avea 55 companii rezidente, investițiile totale ale acestora au constituit cca. 162 milioane dolari. Rezidenții zonei au creat peste 6.200 locuri de muncă directe cu un salariu mediu de peste 11.600 lei. Cifra de afaceri totală a rezidenților ZEL ”Bălți” a constituit în anul 2017 mai mult de 4 miliarde lei, dintre care 2,75 miliarde lei – vânzări de producție industrială. Sunt rezultate care aproape egalează sau chiar depășesc rezultatele tuturor celorlalte zone economice libere din țară luate împreună.