Șoferii care vor încălca regulile de circulație rutieră, s-ar putea alege cu un nou tip de pedeapsă. Este vorba despre privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport sau anularea acestui drept. Modificările la Codul penal au fost publicate, astăzi, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare peste trei luni. Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport sau anularea acestui drept constă în interzicerea conducerii oricărui tip de mijloc de transport pe drumurile publice. Pedeapsa poate fi aplicată numai în calitate de pedeapsă complementară. Ambele tipul de pedepse vor fi aplicate de instanța de judecată. Persoana va putea fi privată de dreptul de a conduce mijloace de transport pentru un termen de la 1 la 5 ani, iar în cazul anulării dreptului de a conduce – va trebui să-și redobândească ulterior permisul. Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport se va aplica pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, dacă acțiunea:
  • a fost săvârșită în stare de ebrietate;
  • a provocat vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii;
  • a cauzat decesul unei sau mai multor persoane.
De asemenea, pedeapsa se va aplica pentru:
  • conducerea mijlocului de transport de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de substanțe stupefiante;
  • predarea cu bună ştiinţă a conducerii mijlocului de transport către o persoană care se află în stare de ebrietate, dacă această acţiune a provocat urmările indicate la art.264 din Codul penal;
  • refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical.
Totodată, noile prevederi stipulează că nu poate fi liberată de răspundere penală şi trasă la răspundere contravenţională persoana care a condus un mijloc de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe. Prevederea se va aplica și pentru cauzarea, din imprudenţă, a unei vătămări medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii altor persoane, dacă șoferul era băut.