Guvernul Republicii Moldova și Consorțium internațional de investitori – BERD, Invalda INVL, Horizont Capital au semnat contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică Moldova-AgroindBank SA. Pachetul de acțiuni a fost expus de către Agenția Proprietății Publice, astăzi, la Bursa de Valori a Moldovei, iar licitația ”cu strigare”, ca pachet unic, a avut loc în această dimineață. Este vorba de 426.365 de valori mobiliare, ceea ce reprezintă 41.09 la sută din capitalul social al BC Moldova Agroindbank SA. Valoarea nominală a acțiunilor a fost stabilită la 200 de lei. Valoarea totală a tranzacției este de 451.533.325,95 de lei.

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai BC Moldova AgroindBank SA, ai Agenției Proprietății Publice, ai Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare, dar și avocații care au asistat parțile în tranzacție.

”Cu acționari noi, de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcțiile ce le revin. Asta înseamnă să acorde credite pentru a susține creșterea și modernizarea economică, proiecte noi și investiții, crearea noilor locuri de muncă și bunăstarea populației. Acesta este scopul nostru”, a declarat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Francis Malige, directorul executiv al BERD pentru instituțiile financiare, a salutat determinarea autorităților Republicii Moldova de a reforma sectorul bancar. ”Guvernul a arătat o voință politică puternică și a hotărât să curețe sectorul bancar. A luat o decizie curajoasă de a sprijini procesul de vânzare al MAIB, care - fără îndoială - va contribui la servicii bancare mai bune și la investiții mai puternice în economia Republicii Moldova în ansamblu".

”Astăzi ajungem la unul dintre cele mai importante momente din istoria B.C. Moldova Agroindbank S.A. din Moldova. Banca este fericită să intre într-o nouă etapă a dezvoltării sale, care va aduce beneficii clienților, acționarilor și societății în general. MAIB salută noii acționari - instituțiile financiare internaționale care vor consolida poziția băncii și sectorul financiar moldovenesc", a menționat preşedintele Comitetului de Conducere al BC ”Moldova Agroindbank” SA, Serghei Cebotari.

Părțile au fost reprezentante în tranzacție de către două firme de avocatură din Republica Moldova. Mai exact, Guvernul și BC Moldova-AgroindBank SA au fost reprezentate de către Casa de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”, iar BERD de către Biroul asociat de avocați ”Gladei și Partenerii”. După semnare BERD a mulțumit pentru implicare avocaților de la ”Gladei și Partenerii”, iar Guvernatorul BNM, Sergii Cioclea, din numele autorităților, a mulțumit avocaților de la ”Efrim, Roșca și Asociații” pentru soluțiile juridice oferite. Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni a BC Moldova Agroindbank SA, expus prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei, în data de 18 iulie.

Tranzacția s-a realizat în baza Hotărârii de Guvern cu privire la cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC Moldova Agroindbank SA, aprobată în data de 20 iunie. Prin Hotărârea de Guvern, aprobată în data de 20 iunie, s-a decis cumpărarea de către Agenția Proprietății Publice, în numele Guvernului, a acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC Moldova Agroindbank SA în număr de 426.365, la valoarea de 450.032.221,7 lei, care corespunde prețului de expunere al acestor acțiuni la ultima licitație pe piața reglementată (în perioada 13 februarie–30 aprilie 2018), pentru a fi expuse spre vânzare pe piața reglementată.

Atunci Guvernul a decis că Ministerul Finanțelor va aloca Agenției Proprietății Publice suma de 450.032.221,7 lei pentru cumpărarea acțiunilor nou-emise. Tot atunci a fost aprobat și proiectul Antecontractului cu investitorii care fac parte din Consorțium internațional de investitori – BERD, Invalda INVL, Horizont Capital, care a fost semnat ulterior.