Dezvoltarea continuă a tehnologiilor informaționale ar putea lăsa judecătorii fără lucru. Autoritățile din Dubai au anunțat despre intenția de introducere a procedurilor de soluționare a unor categorii de litigii prin utilizarea inteligenței artificiale, fără participarea magistraților. Sistemul ar putea fi implementat din 2019.

Inițiativa a fost anunțată de Centrul de litigii pentru arendă, un organism judiciar pentru soluționarea litigiilor dintre chiriași și proprietarii de imobile din Dubai. Instituția a informat că din 2019 va începe examinarea cererilor la distanță.

Tehnologia implementată va permite efectuarea audierilor în regim de conferințe video. Părțile vor putea lua parte la aceste audieri folosind un link electronic special, care devine activ cu cinci minute înainte de începerea ședinței (”judecătorul” este conectat la locul de muncă de secretar). Atașarea materialelor adiționale la caz și discuția acestora au loc, de asemenea, online. Judecătorul ia decizia în mod obișnuit, se retrage în camera de deliberare, iar apoi o aplică o semnătură electronică pe decizie. Ulterior, decizia este postată pe portalul Centrului. Apelul poate fi depus, de asemenea, la distanță.

Centrul de litigii pentru arendă din Dubai implementează din 2015 proceduri online, inițial fiind vorba de posibilitatea depunerii documentelor prin internet. Conducerea Centrului susține că implementarea noilor tehnologii a permis reducerea timpului mediu de examinare și soluționare a unei cereri de la 45 la 8 zile.

Președintele instanței, Abdul Kader Musa, a anunțat la expoziția internațională GITEX Technology Week 2018, care are loc în prezent în Dubai, următoarea etapă a automatizării procesului juridic, atunci când litigiile de închiriere vor fi examinate fără participarea judecătorilor, folosind un sistem de inteligență artificială. Potrivit oficialului, acest lucru s-ar putea întâmpla deja anul viitor.

Sursa: legal.report