Numărul posturilor de inspecție la frontieră ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au fost reduse până la șapte. Decizia autorităților în acest sens a fost publicată, astăzi, în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.

Astfel, din cele 11 posturi existente până acum, Guvernul a decis să lase funcționale doar șase, adică posturile construite în anii 2016 și 2017, care corespund tuturor rigorilor Uniunii Europene. Totodată, documentul prevede apariția unui post nou la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, Pervomaisk-Kuciurgan. Autoritățile spun că acest post va contribui la facilitarea comerțului internațional pentru agenții economici din stânga Nistrului și va reduce timpul și cheltuielile aferente, în comparație cu procedurile anterioare, când mărfurile traversau malul drept al Nistrului.

Prin urmare, noua listă a posturilor de inspecție la frontieră ale ANSA arată așa:

  • Postul de inspecție la frontieră Leuşeni- Albiţa, inclusiv calea ferată Ungheni;
  • Postul de inspecție la frontieră Giurgiuleşti, inclusiv Galaţi/Port/Reni, Cahul și calea ferată Etulia;
  • Postul de inspecție la frontieră Criva- Mamaliga, inclusiv calea ferată Vălcineț;
  • Postul de inspecție la frontieră Tudora –Starokazacie;
  • Postul de inspecție la frontieră Chişinău, inclusiv Aerogara, calea ferată și poşta Chișinău;
  • Postul de inspecție la frontieră Pervomaisc/Cuciurgan, inclusiv calea ferată, Cuciurgan;
  • Postul de inspecție la frontieră  Goienii Noi – Platonovo.
Lista posturilor poate fi completată cu posture provizorii, la necesitate. Acestea vor fi create prin ordinal directorului general ANSA și vor avea competențe similare posturilor de inspecție la frontieră permanente.

Conform noilor modificări, introducerea în ţară a mărfurilor supuse controlului fitosanitar se va efectua în baza certificatului fitosanitar și a notificării prealabile, prin intermediul sistemului informațional Sistemul de expertiză și control al comerțului (TRACES) cu cel puţin 24 de ore înainte de operaţiunea de import, export sau tranzit. De asemenea, Agenția va avea acces la Sistemul infromațional integrat vamal ASYCUDA World pentru mărfurile supuse controlului.