Autoritatea Națională de Integritate, Agenția Servicii Publice și Inspectoratul Național de Probațiune, au semnat recent Ordinul comun pentru aprobarea Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate. Documentul descrie, în detaliu, modalitatea și procedura solicitării și eliberării certificatelor de integritate.

Potrivit Regulamentului aprobat, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) eliberează certificatele de integritate la solicitarea conducătorilor entităților publice, în cazul procedurilor de angajare prin concurs, sau a persoanelor fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice eligibile.

Certificatul include informația despre actele de constatare rămase definitive în ultimii trei ani în privința candidaților la funcții publice, despre averile nejustificate, conflictele de interese consumate, restricțiile încălcate, incompatibilitățile nesoluționate, limitările încălcate și interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă din actele de constatare ale ANI sau din hotărârile judecătorești, care au rămas definitive.

Procedura prevede că persoanele fizice, care intenționează să candideze pentru o funcție publică, depun cererile de obținere a certificatului de integritate la ANI sau la Agenția Servicii Publice, anexând copia buletinului de identitate. Ulterior, certificatele de integritate se eliberează personal solicitanților.

Totodată, Agenția Servicii Publice va acorda asistență logistică și tehnică procesului de obținere a certificatelor, fără percepția unei plăți suplimentare.

Potrivit documentului aprobat, certificatul de integritate este eliberat în termen de 15 zile de la depunerea cererii și este valabil timp de trei luni de la data eliberării.

Ordinul pentru aprobarea Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate, semnat în comun de cele trei autorități, este în proces de expertizare și înregistrare, la Ministerul Justiției. Ulterior acesta va fi publicat în Monitorul Oficial și pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate.