Inspecția judiciară a prezentat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Actul de control referitor la verificarea activității organizatorice a Judecătoriei Bălți la înfăptuirea justiției. În această judecătorie au fost constatate mai multe probleme, printre care criza de grefieri, lipsa traducătorilor, salarii mici, dar și sute de dosare nesoluționate în termen. Cu toate acestea, CSM a apreciat activitatea Judecătoriei Bălți cu calificativul ”bine”.

Potrivit notei informative a Inspecției judiciare, criza grefierilor, dar și a altor angajați este cauzată de salariile mici. Fluctuația personalului este, potrivit raportului, foarte mare, angajații optând să meargă la instituții care oferă salarii mai mari.

În raportul prezentat se mai spune că unii judecători din cadrul instanței din Bălți au sute de dosare nesoluționate în termen. Doar câteva zeci de cauze au fost soluționate la timp. Totuși, Inspecția judiciară nu a găsit temeiuri pentru a iniția proceduri disciplinare în privința judecătorilor care tergiversează soluționarea cauzelor. Și asta pentru că legislația prevede un ”termen rezonabil”  de soluționare a dosarelor penale și civile. Inspecția judiciară a ajuns la concluzia că judecătorii încalcă uneori și termenele de rezolvare a dosarelor contravenționale.

Președintele CSM, Victor Micu, a declarat că judecătorii care încalcă termenele vor fi atenționați, ”în sensul bun al cuvântului”, pentru a redresa situația. În același timp, Victor Micu a mai precizat că cea mai mare sarcină în privința examinării dosarelor este la Judecătoria Bălți.

În baza Raportului prezentat, CSM a luat act de Actul de control referitor la verificarea activității organizatorice a Judecătoriei Bălți la înfăptuirea justiției, apreciind activitatea instanței cu calificativul bine. Hotărârea Consiliului poate fi contestată în termen de 15 zile.