Investitorii care au inclus în portofoliu şi o serie de ICO-uri (Initial Coin Offering – procedură utilizată pentru a strânge capital atunci când se lansează o monedă digitală) se confruntă anul acesta cu o situaţie dramatică.

Potrivit unui studiu numit ”ICOs, The Class of 2017 – one year later”, realizat de Ernst & Young şi citat de MarketWatch, 86% dintre principalele ICO-uri listate pe exchange-uri de criptomonede în 2017 se tranzacţionau, în primele şase luni din 2018, la o valoare mai scăzută decât preţul iniţial, scrie zf.ro.

Lipsa educaţiei din partea investitorilor şi perspectiva îngustă asupra pieţei au împins anumite ICO-uri la niveluri extreme, generând un sentiment masiv de FOMO (Fear Of Missing Out - un sentiment caracteristic pieţelor de investiţii, ce defineşte fenomenul prin care investitorii pariază pe active supraevaluate doar pentru a nu rata un potenţial profit) - menţionează raportul.

”În pofida efervescenţei de anul trecut din jurul ICO-urilor, se pare că există o lipsă semnificativă de educaţie cu privire la riscurile şi recompensele acestui tip de investiţii”, spune Paul Brody, lider al segmentului global de inovaţie pe blockchain în cadrul Ernst & Young.

”În timp ce ICO-urile reprezintă o cu totul nouă metodă de a strânge capital, cei care participă ar trebui să înţeleagă că sunt anumiţi factori – precum evoluţia lentă către un produs viabil – care pot creşte riscul din jurul investiţiei într-un ICO”.

Apetitul excesiv pentru risc a dus valoarea totală a pieţei de criptomonede la circa 800 de miliarde de dolari în luna ianuarie, înainte de a se prăbuşi brusc sub 600 de miliarde de dolari, potrivit MarketWatch. Astfel, acum valoarea totală a pieţei criptomonedelor se ridică la circa 209 miliarde dolari, potrivit platformei CoinMarketCap, cu un număr de 2.112 monede digitale listate.

Bitcoin este în continuare cea mai cunoscută criptomonedă, acoperind 53,7% din piaţă, tranzacţionându-se la 6.450 de dolari, cu o capitalizare de piaţă de 112,2 miliarde dolari.