Avocații din nordul țării urmează să aleagă în data 23 noiembrie, noul decan și prodecan al Baroului Bălți. La această dată a fost convocată Adunarea generală ordinară a Baroului de avocaţi din circumscripţia Curţii de Apel Bălţi. În cadrul Adunării vor fi discutate mai multe subiecte. Până la alegerea decanului și prodecanului Baroului, va fi audiată informația actual conducător al Baroului, Boris Lichii.

Decanul Boris Lichii nu mai poate candida pentru această funcție, întrucât expiră cel de-al doilea mandat al său. Legea cu privire la avocatură spune că decanul este ales pentru un mandat de doi ani şi poate fi reales o singură dată. La fel, legea mai spune că Decanul are următoarele atribuţii:

  • asigură organizarea activităţii avocaţilor din circumscripţie prin coordonare cu organele Uniunii Avocaţilor;
  • reprezintă baroul în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate;
  • convoacă şi prezidează şedinţele adunării generale;
  • execută hotărârile Congresului, Consiliului Uniunii Avocaţilor şi ale adunării generale;
  • anual, dar nu mai târziu de 25 decembrie, face publică Lista membrilor baroului prin afişare la sediul baroului şi prin plasare pe pagina oficială de Internet a Uniunii Avocaţilor;
  • sesizează Comisia pentru etică şi disciplină privind organizarea controlului profesional, disciplinar şi deontologic al activităţii avocaţilor;
  • îndeplineşte alte atribuţii prevăzute de lege sau date în competenţa sa.
În cazul absenţei temporare a decanului sau în cazul imposibilităţii acestuia de a-şi exercita atribuţiile, interimatul funcţiei este asigurat de către prodecan.

De asemenea, în cadrul Adunării vor fi discutate problemele din domeniul avocaturii, în special aspectele de bună funcţionare, imaginea publică a profesiei, doleanţe, propuneri şi proiecte de perfecţionarea şi îmbunătăţirea cadrului legislativ al avocaturii etc.

Pentru participarea la Adunare, avocații din circumscripţia Curţii de Apel Bălţi vor fi eliberați de la ședințele programate. Cheltuielile legate de desfășurarea evenimentului vor fi suportate de Uniunea Avocaților.

Adunarea generală ordinară a Baroului de avocaţi din circumscripţia Curţii de Apel Bălţi va avea loc la ora 10.00, în incinta complexului cultural ”LidoLux” din mun.Bălţi.