Standardele naţionale de audit intern (SNAI) au fost modificate. Ordinul ministrului Finanțelor cu privire la aprobarea Standardelor Naționale de Audit Intern a fost publicat în monitorul Oficial, iar vechiul document a fost abrogat.

SNAI sunt elaborate în baza Standardelor Internaţionale pentru Practica Profesională a Auditului Intern. SNAI reprezintă un set de cerințe obligatorii, bazate pe principii, cuprinzând enunțuri privind cerințele de bază pentru practica profesională a auditului intern și pentru evaluarea eficacității acestuia, care se aplică la nivel organizațional și individual, dar și note privind interpretarea, care clarifică termenii sau conceptele din cadrul enunțurilor.

SNAI cuprind două categorii fundamentale: standarde de calificare și standarde de performanță. Standardele de calificare descriu calitățile pe care trebuie să le îndeplinească entitățile și persoanele care exercită activități de audit intern. Standardele de performanță descriu activitățile specifice auditului intern și asigură criterii calitative pentru evaluarea performanței acestuia.

SNAI se aplică auditorilor interni în mod individual, precum și activităților de audit intern. Toți auditorii interni sunt responsabili pentru respectarea standardelor cu privire la obiectivitatea individuală, competență și conștiinciozitate profesională, precum și standardelor care sunt relevante pentru îndeplinirea responsabilităților asociate funcției acestora. Conducătorii activității de audit intern sunt responsabili pentru respectarea integrală a standardelor de către activitatea de audit intern.

Noile standarte urmăresc următoarele obiective:

  • orientarea către alinierea la normele obligatorii ale practicii profesionale de audit intern;
  • furnizarea cadrului general de realizare şi susţinere a unei game largi de activităţi de audit intern care generează o valoare adăugată;
  • stabilirea cadrului de referinţă pe baza căruia se evaluează rezultatele auditului intern;
  • stimularea optimizării și îmbunătățirii proceselor şi operaţiunilor entităţii publice.