Plenul Curții Supreme de Justiție a respins solicitarea de emitere a unui aviz consultativ, înaintată de o persoană, referitor la aplicarea art. 362, alin. (1) din Codul de procedură civilă - modul de calculare a termenului de contestare a hotărârii judecătoreşti.

Solicitantul avizului a indicat că execută o pedeapsă cu închisoarea penitenciar. Într-un litigiu civil de constatare a discriminării sale ca și condamnat, unde a avut calitate de reclamant, acţiunea i-a fost respinsă pe motiv că nu a fost prezent în şedinţă.

Persoana a indicat că hotărârea i-a fost remisă în penitenciar peste termenul de 30 zile, iar astfel a omis termenul de contestare cu apel a hotărârii, apelul depus peste termen fiindu-i restituit.

Solicitantul a indicat că nu a beneficiat de un proces echitabil și a cerut Curții Supreme de Justiție să emită un aviz consultativ privind calcularea termenului de declarare a apelului din momentul înmânării copiei hotărârii.

CSJ a respis solicitarea persoanei, motivând că doar instanţa de judecată care examinează cauza este în drept să solicite Plenului Curţii, prin încheiere, emiterea unui aviz consultativ.

Această solicitare poate fi făcută dacă în procesul judecării cauzei într-o instanţă de judecată se atestă dificultăţi în aplicarea corectă a normelor de drept material sau procedural și poate fi înaintată CSJ de instanță, din oficiu sau la cererea participanţilor la proces.

CSJ precizează că în speța vizată, că instanţele care au examinat cauza nu au atestat dificultăţi la aplicarea art.362 alin.1 din Codul de procedură civilă, legea fiind expusă într-un limbaj simplu, clar, concis, fiind previzibilă şi fără echivoc. Magistrații au mai indicat că pentru situaţii de omitere a termenului de contestare neimputabile apelantului, legislația acordă posibilitatea repunerii apelului în termen.

CSJ a respins astfel solicitarea de emitere a avizului consultativ, fără drept de atac, considerând că aceasta nu întruneşte condiţiile de formă şi conţinut, și a fost înaintată prin încălcarea procedurii instituite de art. 122 din Codul de procedură civilă.