Creditele imobiliare au înregistrat cea mai mare creștere la capitolul împrumuturi acordate de bănci. Potrivit unui raport publicat de Banca Națională a Moldovei (BNM), activele totale din sistemul bancar au însumat 82,3 miliarde lei, majorându-se pe parcursul a 9 luni ale anului 2018 cu 3,6 la sută (2,8 miliarde lei).

La sfârșitul lunii septembrie soldul portofoliului de credite brut a constituit 42 la sută din totalul activelor sau 34,6 miliarde lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 3,3 la sută (1,1 miliarde lei). Totodată, s-a majorat volumul creditelor noi acordate în 9 luni ale anului 2018 față de aceeași perioadă a anului precedent cu 14,9 la sută. Unul din factorii care au contribuit la aceasta majorare a fost diminuarea ratei dobânzii la credite pe parcursul a 9 luni ale anului curent.

De asemenea, începând cu luna martie s-a înregistrat o creștere lunară a portofoliului de credite în pofida faptului că organizațiile nebancare au intensificat activitatea de creditare. Cea mai mare creștere a fost înregistrată la creditele de consum și creditele acordate pentru procurarea imobilului.activele

Investițiile în valori mobiliare (certificatele Băncii Naționale și valorile mobiliare de stat) au înregistrat o pondere de 17,3 la sută din totalul activelor, fiind cu 1,7 p.p. mai mică comparativ cu sfârșitul anului 2017.

Restul activelor, care constituie 40,7 la sută, sunt menținute de către bănci în conturile deschise la Banca Națională, în alte bănci, în numerar, etc.

Pe parcursul perioadei analizate, ponderea creditelor neperformante (substandarde, dubioase și compromise) în totalul creditelor a descrescut cu 4,8 p.p. comparativ cu finele anului 2017, constituind 13,5 la sută. Această pondere s-a diminuat practic la toate băncile, indicatorul variind de la 5,1 la sută până la 33,2 la sută. Potrivit BNM, diminuarea ponderii creditelor neperformante în total credite se datorează implementării măsurilor prevăzute de strategiile băncilor privind reducerea volumului creditelor neperformante, printre care se regăsesc realizarea gajului, colaborarea cu agențiile imobiliare specializate pentru depistarea unor potențiali cumpărători pentru bunurile gajate/ipotecate, ș.a.neperformante