Legea privind modificarea Codului Penal prin înlocuirea sintagmei ”72 de ore” cu ”3 zile lucrătoare” pentru achitarea în jumătate a amenzilor penale a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. De asemenea, a fost publicat și decretul de promulgare a legii respective.

Modificările urmează să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.

Potrivit noilor prevederi ale Codului Penal, sintagma ”72 de ore” din articolul 64, aliniatul (31) din Codul penal a fost înlocuită cu ”3 zile lucrătoare”. Această modificare a fost propusă pentru a sincroniza perioada oferită persoanelor amendate cu orarul de lucru al instituțiilor responsabile de recepționarea amenzii.

Până acum, norma legală stipula că în cazul infracţiunilor uşoare sau mai puţin grave, condamnatul este în drept să achite jumătate din amenda stabilită, dacă o plăteşte în cel mult 72 de ore din momentul în care hotărârea devine executorie. Prin modificările propuse, acest termen va fi de trei zile lucrătoare.

Inițiativa a fost aprobată în contextul aprobării anterioare a modificărilor și la Codul Contravențional, prin care termenul de achitare în jumătate a amenzilor contravenționale a fost, de asemenea, modificat de la 72 de ore la trei zile lucrătoare.

Astfel, s-a mizat pe uniformizarea cadrului juridic penal cu cel contravențional pentru nu perturba percepția oamenilor în privința termenului de achitare a amenzilor impuse.

Din iulie 2018, contravenienții sunt deja în drept să achite jumătate din amenda stabilită, în termen de trei zile lucrătoare