Prima femeie avocat din Europa a fost Sarmiza Bilcescu. Aceasta a depus o cerere pentru a-și luat licența, în 1890, către Baroul Ilfov, România. Atunci când a făcut solicitarea, Bilcescu avea doar 23 de ani, iar până în acel moment nu exista nicio ţară în Europa în care o femeie să aibă licența de apărător.

Pentru a primi o femeie în profesia de avocat, Consiliul avocaților a trebuit, pe lângă distrugerea unei cutume sociale dominante în epoca dată, să reformuleze și un întreg edificiu legislativ, care nu acorda nicio şansă unei viitoare femei avocat. În motivarea deciziei, apărătorii au înlăturat vechile legi, considerându-le ”căzute în desuetudine“, limitându-se la interpretarea legilor burgheze, introduse după 1866. Cum niciun text din lege nu condiţiona apartenenţa profesiei exclusiv la sexul masculin, avocaţii au concluzionat, la finalul dezbaterilor că ”nu este cu putinţă de a împiedica petiţionara de a fi înscrisă ca avocat“.

Sarmiza Bilcescu a devenit, astfel, prima femeia avocat din Europa. Totuși, ea nu a profesat niciodată, ci a preferat să devină membră fondatoare a Societăţii Domnişoarelor, una din primele asociaţii feministe din România. Ulterior, Bilcescu a fost, datorită povestei sale de viaţă şi a realizările personale, un model pentru femeile de pretutindeni şi un exemplu despre cum legi şi cutume vechi de secole pot fi transformate.

Sarmiza Bilcescu s-a născut la Bucureşti, în data de 27 aprilie 1867, în familia lui Dumitru Bilcescu, fost şef al Controlului Finanţelor în vremea domnitorului Barbu Ştirbey. Ea a fost admisă la Facultatea de Drept din Paris în anul 1884, fiind prima femeie înscrisă în această instituție de învăţământ.

De asemenea, Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie din Europa care a obţinut doctoratul în drept, cu teza ”De la condition légale de la mère“ (”Despre condiţia legală a mamei“).

Sursa: historia.ro