Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are un nou membru. Este vorba de magistrata de Curtea Supremă de Justiției, Luiza Gafton, aleasă membru supleant la ultima Adunare Generală a Judecătorilor. Luiza Gafton vine în locul lui Alexandru Gheorghieș, care și-a dat demisia, recent, din funcția de membru al CSM.

Luiza Gafton activează în funcția de magistrat din 1991. În 2014 a fost numită în calitate de președinte al Judecătoriei Botanica, municipiu Chișinău, pe un termen de patru ani. Ulterior, în 2017 a fost numită în calitate de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Câteva luni mai târziu, magistrata este numită, până la atingerea plafonului de vârstă, în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Amintim că,  Alexandru Gheorghieș a depus mandatul deținul în CSM la mijlocul lunii octombrie în baza cererii proprii.

CSM este unicul organ constituit pentru autoadministrarea judecătorească, fiind independent şi format pentru organizarea, funcţionarea şi asigurarea independenţei sistemului judecătoresc în Republica Moldova.

Pentru exercitarea funcţiilor sale, Consiliul are competenţe referitor la cariera judecătorilor, instruirea iniţială şi continuă a judecătorilor şi a personalului secretariatului instanţelor judecătoreşti, respectarea disciplinei şi eticii magistraţilor, administrarea instanţelor judecătoreşti, alte atribuţii în condiţiile legii.