Asigurătorii vor trebui să întocmească și să prezinte Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) câteva rapoarte care vizează asigurările auto. CNPF a prezentat pentru consultări publice un proiect care prevede aprobarea formei și conținutului:

  • Raportului cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCA);
  • Raportului cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă (Carte Verde);
  • Raportului privind rezultatul tehnic determinat la asigurarea RCA și Carte Verde care se vor întocmi separat.
Autorii inițiativei susțin că necesitatea aprobării Rapoartelor specializate ale asigurătorilor (reasigurătorilor) aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă și Raportului privind determinarea rezultatului tehnic la asigurarea RCA și Carte Verde este condiționată de monitorizarea sectoarelor de asigurări obligatorii, în contextul liberalizării tarifelor începând cu 1 iulie 2019.

Mai exact, proiectul prevede aprobarea formei, conținutului, modului de completare și termenului de prezentare a Rapoartelor specializate ale asigurătorilor (reasigurătorilor) aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă și raportului ce prevede determinarea Rezultatului tehnic, inclusiv rata daunei și rata combinată separat pentru RCA și Carte Verde. De menționat că Rapoartele cu privire la asigurarea obligatorie RCA și Carte Verde se vor completa și se vor prezenta CNPF lunar, iar Rezultatul tehnic - trimestrial.

Asigurările RCA și Carte Verde reprezintă aproape jumătate din totalul asigurărilor generale vândute în Republica Moldova, cu subscrieri cifrate la 333,5 milioane lei în prima jumătate a anului curent (50,02% din piața de asigurări generale). Totodată, din punct de vedere al daunelor plătite, polițele RCA și Carte Verde au generat 44,54% din despăgubirile plătite pe linia asigurărilor generale în primele șase luni din 2018.

Prin urmare, indicatorii privind daunele pe acest segment, respectiv rata daunelor și rata combinată, reliefează nevoia de consolidare a activității de subscriere pe segmentul RCA și Carte Verde, astfel încât terții păgubiți să fie despăgubiți conform legii.

CNPF menționează că un nivel necontrolat al daunelor pe linia asigurărilor obligatorii RCA și Carte Verde poate genera turbulențe semnificative pentru întregul sistem de asigurări, din cauza ponderii importante pe care o dețin polițele RCA și Carte Verde în piața de profil.

Mai mult ca atât, cheltuielile suportate de asigurători în soluționarea și achitarea despăgubirilor, arată că profitabilitatea pe segmentul RCA este departe de a fi atinsă și este nevoie de eforturi susținute din partea jucătorilor din piața pentru a aduce echilibrul pe acest segment de business.