Salariile de funcție ale magistraților de la instanțele de apel vor scădea după aplicarea sistemului unic de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, judecătorii cu experiență de muncă de până la 15 ani vor primi cu aproximativ 16,2% mai puțini bani, iar magistrații care activează mai mulți ani vor avea salariul de funcție cu peste 18,7% mai mic.

Conform documentului propus pentru consultări publice, magistrații din cadrul curților de apel care au o vechime în muncă în funcţia de judecător de până la 15 ani vor avea un salariu de bază egal cu 20.614 lei. În prezent, aceștia primesc 24.600 de lei. Prin urmare, reducerea este de 3.986 de lei sau de 16,2 la sută.

Totodată, în cazul magistraților de la instanțele de apel cu o vechime în muncă în funcția de judecător de peste 15 ani, salariul de bază după aplicarea noilor norme va fi de 21.494 de lei. În prezent, salariul de funcție pentru această categorie de judecători este de 26.445 de lei. Astfel, partea fixă a salariului se va reduce cu 4.951 de lei sau cu peste 18,7 la sută.

Amintim că, autoritățile propun ca începând cu 1 decembrie, valoarea de referință pentru calcularea salariilor judecătorilor și procurorilor să fie egală cu 2.200 lei. În prezent, salariul acestora se calculează utilizând ca indicator salariul mediu pe economie. În anul 2018, Guvernul a prognozat un salariu mediu pe economie egal cu 6.150 de lei.

De asemenea, proiectul prevede că va scădea și salariul de funcție al magistraților de la instanțele de fond. În cazul acestora, reducerea va fi între 278 și 1.769 lei, în funcție de experiența profesională a acestora.

Proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar stabilește că salariul lunar al personalului din unitățile bugetare va fi compus din două părți, fixă și variabilă. Autoritățile mai spun că dacă prin aplicarea sistemului unic de salarizare salariul bugetarilor se va micșora, atunci angajați vor primi diferența de salariu.