Zona Economică Liberă Bălți rămâne fără un teren de circa 5 ha din Chișinău, care a fost inclus în componența Zonei în luna iulie. Modificarea suprafeței este prevăzută într-un proiect de lege pentru modificarea articolului 1 al Legii nr.26 din 4 martie 2010 privind Zona Economică Liberă ”Bălți”.

Terenul respectiv, amplasat pe str. Sprîncenoaia din Capitală, este proprietate publică a statului, iar acolo își are sediul un liceu, al cărui fondator este Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

După ce va fi scos din componența ZEL Bălți, terenul urmează să fie transmis în administrarea Agenţiei Proprietății Publice.

Amintim că, în octombrie, suprafața Zonei a fost extinsă cu un teren de 23 de ha în sudul țării, iar în septembrie cu 36 ha în diverse regiuni.

La sfârșitul anului trecut, ZEL ”Bălți” avea 55 companii rezidente, investițiile cărora au constituit cca. 162 milioane dolari. Rezidenții zonei au creat peste 6.200 locuri de muncă cu un salariu mediu de peste 11.600 lei. Cifra de afaceri totală a rezidenților ZEL ”Bălți” a constituit în anul 2017 mai mult de 4 miliarde lei, dintre care 2,75 miliarde lei – vânzări de producție industrial. Rezultatele Zonei au egalat aproape sau chiar depășit rezultatele tuturor celorlalte zone economice libere din țară împreună.