Cuantumul contribuţiei minime a asigurătorilor la Fondul de protecție a victimelor străzii ar putea să fie micșorat. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a prezentat pentru consultări publice un proiect care prevede modificarea şi completarea Regulamentului privind Fondul de protecție a victimelor străzii.

Astfel, coeficientul contribuției lunare în Fondul de protecție a victimelor străzii ar putea fi redus de la 2% la 1%. CNPF susține că acest lucru a fost susținut de 12 asigurători la ședința Adunării Generale ordinare a membrilor Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA).

Potrivit regulatorului, în baza datelor statistice ale anilor precedenți prezentate de BNAA, se atestă că contribuția lunară de 1% ar fi suficientă pentru acoperirea obligațiilor aferente Fondului pentru următorii 5 ani. Totodată, trebuie de menționat că, reieșind dintr-un scenariu pesimist, peste 5 ani, soldul disponibil al Fondului poate constitui aproximativ 1,6 milioane lei (soldul disponibil la 31 august 2018 – 20,5 milioane lei).

O altă modificare vizează excluderea franșizei deductibile pentru accidente cauzate de persoanele care nu au respectat obligația de a încheia contracte de asigurare RCA și menținerea franșizei pentru pagubele produse de vehicule neidentificate și/sau obținute pe cale ilicită.

Totodată, se propune prelungirea termenului de prezentare a raportului trimestrial prezentat de BNAA până la data de 30 a lunii următoare trimestrului de gestiune.

Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule prevede că asigurătorii licenţiaţi pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto sunt obligaţi să contribuie la constituirea fondului, proporţional volumului primelor de asigurare încasate pentru această asigurare. Cuantumul contribuţiei minime a asigurătorilor la acest fond se stabileşte de autoritatea de supraveghere.