Perioada în care comercianții vor putea activa în bază de patentă ar putea fi prelungintă cu încă un an. Conform unui proiect propus pentru consultări publice, termenul de 31 decembrie 2018 urmează să fie substituit cu 31 decembrie 2019.

Potrivit prevederilor legale, norma se aplică pentru comerțul cu:

  • amănuntul;
  • produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.
Activitatea sub această formă este posibilă pentru persoanele care în data de 31 decembrie 2016 dețineau deja patente. Autoritățile nu mai eliberează patente noi pentru comercianți.

Autorii proiectului spun că modificările au scopul de a stimula și gestiona tranziția activității de comerț cu amănuntul de la patenta de întreprinzător la activitatea independentă sau alte forme legale de antreprenoriat. Amintim că, în decembrie 2016, data limită de desfășurare a comerțului cu amănuntul în bază de patentă a fost amânată pentru doi ani, cu titlu de compromis la solicitările titularilor de a le fi oferită o nouă perioadă de tranziție către alte forme de organizare a activității economice.

În luna septembrie mai erau valabile peste 9.100 patente în comerțul cu amănuntul, iar în ultimii doi ani doar aproximativ 15 la sută dintre comercianții care activau în bază de patentă au trecut la forma independentă de activitate.

Forma independentă de activitate presupune inclusiv asigurarea evidenței contabile într-un mod simplist și utilizarea aparatelor de casă. Totodată, autoritățile au anunțat că, pentru a susține contribuabilii, oferă compensarea cheltuielilor suportate pentru procurarea mașinilor de casă și de control utilizate în activitate, prin metoda diminuării sumei impozitului pe venit din prima perioadă fiscală. Se pare că facilitățile oferite nu-i conving pe deținătorii de patentă să treacă la noua formă de activitate, ei au solicitat de mai multe ori prelungirea termenului de activitate a patentei. Cea mai recentă fiind făcută la începutul lunii octombrie.

Amintim că, au fost mai multe inițiative legislative privind modificarea acestui termen, însă majoritatea dintre ele nu au fost susținute. De exemplu, astfel de proiecte au fost înregistrate în anul 2017, în februarie 2018 și chiar în octombrie 2018. Examinând ultimul proiect în acest sens, Centrul Național Anticorupție a spus că modificarea termenului creează precondiții pentru comiterea actelor de corupție și evaziune fiscală.