Serviciul Fiscal de Stat a aprobat lista persoanelor juridice competente în evaluarea bunurilor sechestrate. Ordinul cu privire la aprobarea listei a fost publicat în Monitorul Oficial.

În lista evaluatorilor se regăsesc filialele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Acestea vor avea dreptul să evalueze bunurile imobile, bunurile mobile, materialele de construcție, utilajele, mărfurile industriale, mobila și produsele alimentare, cu anumite diferențe de la o filială la alta.

De asemenea, în lista aprobată se regăsesc șapte SRL-uri: Centrul de Expertiză independent, care va putea evalua șase categorii de bunuri (bunuri immobile, bunuri mobile, mijloace de transport, utilaj, mărfuri industrial și produse alimentare) și companiile Muscat, Infotehservice, ProConsulting, Ceco Management, Proexpert Sud și Divers Imobil. Ultimele vor putea evalua doar bunurile imobile.

Potrivit Codului fiscal, comercializarea bunurilor sechestrate ale contribuabilului, după evaluarea acestora, se efectuează de către contribuabil doar după coordonarea cu SFS şi cu acceptul acestuia.

Evaluarea bunurilor sechestrate pentru comercializarea acestora se efectuează de către persoane fizice sau juridice competente din lista aprobată anual de SFS.

Preţul de comercializare trebuie să fie egal sau mai mare decât valoarea de piaţă evaluată şi valoarea contabilă.