Un avocat din Rusia a fost acuzat de un anchetator că a furat un volum dintr-un dosar penal pentru a fi înlăturat din proces.

Cazul a avut loc în septembrie, în orașul Sanct-Petersburg. Avocatei și clientului ei le-au fost prezentate pentru familiarizare două volume ale cauzei penale în incinta unui Departament raional de Investigații al Ministerului de interne. Apărătoare a început să consulte primul volum, iar al doilea a fost lăsat pe masă împreună cu alte documente. La ora mesei, anchetatorul implicat în același proces a anunțat pauză și a întrebat avocata unde este al doilea volum al dosarului, iar aceasta i l-a transmis.

După pauza de masă, avocatul și clienul său a revenit pentru a consulta mai departe materialele dosarului, însă anchetatorul nu le-a prezentat și a invitat apărătoare în biroul adjunctului Departamentului de investigații, unde  pe numele acesteia a fost întocmit un raport.

Mai mult, raportul nu i-a fost prezentat avocatei, dar potrivit adjunctului Departamentului de investigații unde  a avut loc cazul, acesta conținea o declarație potrivit căreia apărătoarea a încercat să obstrucționeze justiția prin răpirea unui volum al dosarului penal.

În aceeași zi, în baza unei decizii a anchetatorului, avocatului i-a fost interzis să reprezinte apărarea în proces. Mai mult, documentul prevedea că clientul său a fost un martor ocular al unei infracțiuni comise de un avocat și, în cazul intentării unui caz penal, ar trebui să fie interogat ca martor al acuzării, pentru a confirma că avocata ar fi împiedicat apărarea sa.

Tot în acea zi, apărătoarea ar fi fost agresată de trei persoane care s-au prezentat drept polițiști, pentru a da delcarații referitoare la acuzațiile aduse de anchetator.

În urma incidentului, apărătoarea s-a plâns procuraturii regiunii cu privire la decizia anchetatorului de a o înlătura de la proces. Aceasta a depus o declarație și la Comisia pentru apărarea drepturilor profesionale ale avocatului din cadrul Baroului Sanct-Petersburg. Aceasta a indicat că încă până la incident, anchetatoare și șefii ei au manifestat nemulțumiri referitor la implicarea ei activă în acel proces, iar dosarul ar fi fost de nenumărate ori returnat procurorului pentru anchetă preliminară.

În urma plângerilor, Comisia a decis că a avut loc o încălcare a drepturilor avocatului prin înlăturarea ilegală de la proces și tentativa de a o convinge să facă declarații în mod abuziv. Comisia a mai stabilit că anchetatorul nu este oficialul autorizat să stabilească poziția procedurală a avocatului și a clientului său.

Sursa: advgazeta.ru