De la începutul anului și până la 1 august au fost comunicate 239 evenimente de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 245 persoane, inclusiv 33 mortal.

Datele au fost prezentate de către Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM).

Inspectorii de muncă din cadrul ISM au cercetat:

  • 23 accidente mortale, din care 10 accidente de muncă, 10 – în afara muncii și 3 accidente, care nu se încadrează în prevederile Regulamentului privind modul de cercetare a accidentelor de muncă;
  • 20 accidente grave, din care 11 accidente de muncă, 7 – cu incapacitate temporară de muncă, 1 – în afara muncii și 1 accident, care nu se încadrează în prevederile Regulamentului privind modul de cercetare a accidentelor de muncă.

Totodată, de către comisiile întreprinderilor au fost cercetate 179 de cazuri de accidentare cu incapacitate temporară de muncă, în urma cărora au avut de suferit 184 persoane.

La începutul lunii august, se aflau în proces de cercetare 17 cazuri de accidentare, din care 10 accidente cu caracter mortal, în care și-au pierdut viața 10 persoane. Acestea au fost repartizate spre cercetare:

  • Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor – 4 mortale și 5 grave;
  • Agenției pentru Supraveghere Tehnică 5 mortale și – 2 grave;
  • Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței – 1 mortal.

Amintim că, din 16 iunie, cercetarea accidentelor de muncă a devenit atribuție a autorităților competente în domeniul siguranței ocupaționale și se efectuează de către inspectorii de muncă cu atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul acestor autorități.