99 de companii din Republica Moldova vor primi finanțare în suma totală de circa 8,4 milioane lei pentru îmbunătățirea sau transformarea procesului de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale. Banii vor fi alocați prin “Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM”, finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile partenerilor de dezvoltare (Uniunea Europeană și GIZ Moldova).

Potrivit ODIMM, implementarea proiectelor investiționale vor genera investiții în economie de circa 10 milioane lei. La  cel de-al doilea Concurs de proiecte din cadrul instrumentului de suport au participat 210 companii.

Potrivit deciziei Comitetului extern de supraveghere al  programului, 46 de afaceri  vor beneficia de grant în valoare de până la 200 de mii de lei fiecare pentru digitalizarea proceselor în cadrul întreprinderii, iar alte 53 – de Business Vouchere de până la 20 de mii lei fiecare pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a paginilor web și setare pe pagini de socializare ale afacerii.

Din totalul celor 46 de companii selectate pentru obținerea de granturi, circa 29,4% sunt din domeniul prestări servicii, 23,5% - industria prelucrătoare, 19% - agricultură, 9,8% - practică activități în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicații,  5.9% - alimentație publică, iar circa 12% în alte domenii (activități de cazare, agrement, construcții, transport). Circa 59% dintre companii sunt localizate în mun. Chișinău, 19% - în regiunea de Nord a țării, 16% - în Centru, iar 6% - în regiunea de Sud și UTA Găgăuzia.

Totodată, cele 53 de întreprinderi care au fost aprobate spre finanțare în cadrul suportului sub formă de Business Voucher vor putea contracta servicii de dezvoltare a propriei pagini web, setării pe pagini de socializare, elaborarea profilului on-line și descrierii activității companiei și produselor acesteia, aderarea la platforme de tip market-place, ce oferă posibilități de plăți online și aspecte logistice integrate.  Din numărul total de companii care vor beneficia de vouchere, 46% își desfășoară activitatea în municipiul Chișinău, 23% în Nord, 21% în regiunea Centru, iar restul de 10 la sută sunt înregistrate în regiunea de Sud și UTA Găgăuzia.