Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au anunțat lansarea concursului ”Marca comercială a anului 2018”, care se află la cea de-a XVI-a ediție.

La concursul lansat, pot participa întreprinderi şi organizaţii cu diverse forme de proprietate, persoane juridice înregistrate în Republica Moldova, precum şi persoane fizice care produc bunuri materiale şi/sau prestează servicii pe teritoriul țării.

Totodată, la concurs se admit doar mărcile comerciale (naţionale şi străine) care la momentul depunerii cererii de participare sunt înregistrate şi valabile pe teritoriul Republicii Moldova, conform legislaţiei în vigoare.

Participanții vor concura pentru premiul mare – Mercuriul de Aur, medaliile de aur, de argint şi de bronz.

Ediţia curentă a concursului va număra în total 13 nominalizări şi 11 categorii, la care pot aplica pretendenţii la cele mai onorifice distincţii oferite pentru rezultate remarcabile dovedite:

  • Nominalizarea conform criteriilor de consum: ”Aprecierea consumatorilor” și ”Marcă locală”;
  • Nominalizările conform criteriilor de profesionalism: Nominalizarea ”DEBUTUL ANULUI”; ”EXPORT”; ”INTER”; ”MARCA COMERCIALĂ RESPONSABILĂ SOCIAL”; ”MARCĂ  CONSACRATĂ”;
  • Nominalizarea închisă ”REPUTAŢIE ŞI ÎNCREDERE”;
  • Nominalizarea ”REBRANDING”; ”FEMEIA ÎN AFACERI”; ”LIDERUL ANULUI”, “CONTRIBUȚIE IMPORTANTĂ LA DEZVOLTAREA DURABILĂ” și ”IMM-UL FAVORIT AL ANULUI”.

Participanții înscriși la concurs vor beneficia de un set de facilități din partea AGEPI, și anume: organizarea seminarelor în domeniul proprietății intelectuale pentru angajații participanților la concurs; promovarea mărcilor laureate ale concursului în publicațiile AGEPI; consultanță gratuită la înregistrarea mărcilor și servicii de prediagnoză a proprietății intelectuale.

Concursul ”Marca comercială a anului” a fost inițiat în anul 2003 de către CCI și AGEPI și are drept scop promovarea practicilor de succes în domeniul businessului, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune mărci de pe piața autohtonă, precum și remarcarea celor mai competitive întreprinderi din Republica Moldova.

La ediția de anul trecut a concursului ”Marca comercială a anului″ au concurat 110 mărci comerciale înregistrate pe piața Republicii Moldova. Cele mai multe cereri de participare au fost depuse pentru nominalizările ”Favorita anului” și ”Aprecierea consumatorului”.

Cele două instituții au lansat și concursul “Premiul pentru realizări în domeniul calității 2018”, care are drept scop identificarea companiilor ce au implementat cu succes managementul calității și promovează abordările moderne ale calității. Concursul este la cea de a V-a ediție,  fiind lansat în 2014.

La acesta pot participa întreprinderi micro şi mici cu numărul angajaţilor până la 49 persoane şi suma anuală a veniturilor de la vânzări până la 25 mln. lei; întreprinderi medii cu numărul angajaţilor de la 49 până la 249 persoane şi suma anuală a veniturilor de la vânzări până la 50 mln. lei; întreprinderi mari cu numărul angajaţilor peste 249 (cu excepţia întreprinderilor pe poziții monopol naturale) şi suma anuală a veniturilor de la vânzări mai mult de 50 mln. lei și desigur întreprinderile pe poziții monopol naturale și cele declarate dominante pe piețe relevante, conform prevederilor legale.

Participanții vor fi premiați după unele criterii, cum ar fi obţinerea rezultatelor performante de o calitate înaltă; creşterea valorii create pentru consumator; gestionarea activităţii bazată pe orientare strategică, stimulare şi responsabilitate; crearea parteneriatelor; promovarea creativităţii şi inovaţiei; managementul procesual; obţinerea succeselor cu ajutorul personalului; promovarea creativităţii şi inovaţiei și desigur responsabilitate pentru dezvoltare durabilă. Marele premiu al concursului este ”Zeița calității”.

La concursul ”Premiul pentru realizări în domeniul calității”, ediția a IV-a au participat 45 de agenți economici.

Cererile de participare la cele două concursuri și dosarele pot fi depuse până pe 1 aprilie, la sediul Camerei de Comerț și Industrie.

Câștigătorii celor două concursuri vor fi premiați pe 31 mai în cadrul Galei Businessului Moldovenesc. Detalii despre concursuri, regulamente și formulare de aplicare găsiți aici.