Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare a fost lansat în cadrul unui eveniment online.

În cadrul programului, ÎMM-urile vor beneficia de suport informațional și consultativ, asistență financiară sub formă de ”Business Voucher” de până la 50.000 lei și ”Granturi” până la 2 milioane lei. La Program pot participa ÎMM-urile care activează pe piață de cel puțin 2 ani, demonstrează o creștere continuă și planifică să se extindă pe noi piețe de desfacere sau să substituie importurile de produse sau servicii în Republica Moldova.

La evenimentul de lansare, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a afirmat că criza pandemică de COVID-19 a creat premise serioase pentru a regândi instrumentele prin care să fie stimulată creșterea economică și să fie susținut sectorul ÎMM-urilor.

”Avem așteptări mari în ceea ce privește rezultatele implementării Programului lansat. Se estimează o creștere a volumului de investiții în economia națională cu circa 180 milioane lei, iar cel puțin 80% din ÎMM-uri, își vor promova produsele și serviciile prin intermediul platformelor electronice naționale și internaționale. Multe companii își vor crește potențialul inovator, eficiența și calitatea produselor și serviciilor, vor identificarea noi piețe externe sau potențiali parteneri de afaceri. Într-o lume globalizată, ÎMM-urile trebuie să aibă capacitatea de a rezista la creșterea concurenței din partea economiilor dezvoltate și emergente și de a se conecta la oportunitățile de piață pe care le oferă aceste țări. Activitățile internaționale consolidează creșterea economică și ocuparea forței de muncă, sporesc competitivitatea și sprijină durabilitatea pe termen lung a întreprinderilor”, a precizat ministrul Railean.

Programul de stat de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare va contribui la creșterea competențelor antreprenoriale privind dezvoltarea afacerilor, la diversificarea produselor/serviciilor pe piețe de desfacere locale și/sau internaționale a cel puțin 1.000 de companii autohtone către anul 2021.

În cadrul evenimentului, Tarik Sahovic, consultant senior principal din cadrul Băncii Mondiale în Republica Moldova a subliniat că  instituția internațională va continua să susțină eforturile autorităților moldovenești în domeniul competitivității businessului:

”Banca Mondială va continua să susțină Guvernul de la Chișinău în domeniul consolidării competitivității IMM pentru a ajunge pe piețe externe, având în vedere atât necesitatea sprijinului în condițiile nefavorabile cauzate de pandemia de COVID-19 asupra business-lui, dar și rezultatele înregistrate în cadrul proiectelor similare finanțate de Banca Mondială. Drept exemplu, proiectul CEP a demonstrat necesitatea investițiilor în companiile cu potențial de export, astfel,  un dolar investit în calitate de cofinanțare pentru companiile exportatoare a generat cca. 9 dolari în vânzări la export, este un rezultat remarcabil, care urmează a fi replicat și prin alte proiecte de suport”.

Contribuția Uniunii Europene în procesul de elaborare a instrumentului de suport a constat în oferirea de expertiză și consultanță prin intermediul Proiectului ”Infrastructura Calității în contextul DCFTA”.

Implementatorul Programului este Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în coordonare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Prezentul instrument de suport va derula o perioadă de pilotare de 36 de luni, pentru implementarea căruia sunt prevăzuți în bugetul de stat  40 milioane lei.

Companiile interesate de a se înscrie la Program o pot face în regim online completând formularul de pe site.