Amnesty International, în comun cu centrul de instruire la distanță HUMANA, au lansat la mijlocul acestei luni platforma online interactivă: www.eduworkout.org, destinată instruirii în domeniul drepturilor omului.

Atelierul online de instruire funcționează în limbile rusă și engleză și are la bază cazuri reale de litigare strategică. Primul modul ține de dreptul fundamental la libertatea întrunirilor în temeiul precedentului CtEDO “Lashmankin și alții vs Russia”.

Scopul proiectului este de a informa corect tinerii despre diverse aspecte din domeniul drepturilor omului și de a-i inspira să le promoveze. Fiecare caz examinat durează 10-15 minute.

Platforma este compusă din module de micro-instruire și este destinată elevilor din clasele absolvente, studenților și tinerilor specialiști, în special celor care nu au avut ocazia să audieze cursuri aprofundate în jurisprudență practică.

Participanții vor putea să facă un tur informativ printr-un oraș virtual, să încerce să depună o cerere de organizare a protestului și să se familiarizeze cu diverse situații și spețe. La finele cursului ei vor putea comunica cu un activist cu experiență în domeniul drepturilor omului și cu un oficial de stat, selectând opțiunile optime de soluționare.

În cauza ”Lashmankin și alții vs Rusia”, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a examinat 15 plângeri similare depuse de către cetățeni ruși. Toți au fost lipsiți ilegal de dreptul la întrunire pașnică, fiindu-le interzis să organizeze proteste în străzile orașelor și satelor lor.

Hotărârea judecătorească din 2017 privind cazul ”Lashmankin și alții vs Rusia” este considerată a fi una de importanță majoră, deoarece se referă nu doar la situațiile și încălcările drepturilor omului din Rusia, ci la toate țările din cadrul Consiliului Europei. Această cauză demonstrează în mod clar modul în care dreptul la libertatea de întrunire pașnică poate fi încălcat de autoritățile statale, precum și ce mijloace există pentru a preveni și combate aceste încălcări.

Cazul ”Lashmankin și alții vs Rusiei” este primul din seria de instruiri online Human Rights Workout. Următorul modul este planificat pentru luna iunie și va fi bazat pe cazul ”Identoba și alții vs Georgiei”, fiind dedicat obligațiilor pozitive ale statului de a asigura dreptul la întrunire pașnică.