O bărbat a scăpat de obligația de a întoarce banii care ar fi fost împrumutați de soția sa de la o bancă. O decizie în acest sens a fost luată de instanțele din Federația Rusă după ce instituția financiară nu a putut să prezinte, în cadrul procesului intentat, contractul de creditare.

Potrivit legal.report, banca s-a adresat în instanță pentru a recupera datoria acumulată potrivit unui contract de împrumut. Documentul prevedea o dobândă anuală de 36 la sută. Persoana care a semnat contractul a decedat, prin urmare instituția bancară a cerut magistraților să-l oblige pe moștenitor să suporte consecințele.

Pârâtul a declarat, însă, că nu știe despre încheierea unui contract de împrumut și are dubii că soția sa ar fi accesat un împrumut.

Reclamantul a încercat să convingă instanța despre existența obligațiilor contractuale prezentând un extras din contul deschis, dar și o copie a datelor incluse în contract. Totuși, banca nu a putut să prezintă contractul încheiat, deoarece acesta nu a fost păstrat.

Examinând dosarul, instanța a stabilit că banca nu a furnizat dovada existenței unui contract de împrumut. Judecătorul a menționat că extrasul din cont prezintă date despre fluxul de numerar, dar nu și condițiile în care au fost transferați banii. Prin urmare, este imposibil să se stabilească în mod credibil că banii au fost eliberați respondentului. Totodată, copia bazei de date nu confirmă apariția relațiilor juridice în cadrul contractului de împrumut, deoarece este o informație internă și nu indică voința clientului.

Ca urmare, instanța a refuzat băncii să recupereze datoria în baza contractului de împrumut. Reclamantul a formulat un recurs împotriva acestei decizii, însă instanța superioară l-a respins.