Plățile făcute de companii pentru testarea angajaților la COVID-19 ar putea deveni facilități neimpozabile. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Finanțelor și transmis Guvernului pentru examinare. Asta chiar dacă în Parlament există o inițiativă legislativă în acest sens.

Mai exact, în proiectul aflat la Guvern se propune ca ”plățile efectuate de către angajator pentru testarea salariaților în vederea identificării virusului SARS-CoV-2 constituție facilități neimpozabile acordate de angajator, aferent cărora nu urmează a fi calculate și achitate impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, datorate de angajator și angajați. Cheltuielile suportate de către angajator pentru testarea salariaților în vederea identificării virusului SARS-CoV-2 se permit spre deducere, cu condiția confirmării documentare a acestora”.

În prezent, conform prevederilor legislației fiscale, plățile efectuate de către agenții economici în vederea testării salariaților sunt facilități impozabile acordate de angajator. Din sumele oferite sunt calculate și achitate impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Anterior, în Parlament a fost înregistrată o inițiativă similară care prevede că plățile făcute de angajator pentru testarea angajaților pentru identificarea virusului SARS-CoV-2 sunt scutite complet de impozit pe venit, la nivel de salariat și angajator, scutirea se aplică inclusiv și în privința contribuțiilor sociale și medicale.

Inițiativa legislativă a deputaților prevede și aplicarea retroactivă a noilor norme și obligarea Guvernului să ramburseze banilor achitați, de facto, de către salariați în contul impozitelor și contribuțiilor sociale și medicale până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative.

Documentul examinat de Guvern stabilește, însă, că noile reguli vor intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial.