Pentru a evita situațiile neplăcute în care trebuie să suportați paguba produsă în urma unui accident peste hotare, chiar dacă dispuneți de o poliță de asigurare, este necesar să fiți informat despre cazurile când compania de asigurare are dreptul de a refuza despăgubirea. O altă soluție ar fi să înaintați acțiune de regres împotriva persoanei răspunzătoare de producerea accidentului, ceea ce înseamnă că firma de asigurări va despăgubi terța persoană, dar va avea dreptul să ceară la voi toate cheltuielile suportate .

Aceste cazuri sunt: 

  • certificatul Carte Verde emis nu corespunde teritoriului în care a avut loc accidentul;
  • accidentul a fost produs cu intenţie;
  • persoana vinovată părăsește locul accidentului;
  • în momentul producerii accidentului, autovehiculul era condus în stare de ebrietate sau sub influenţa stupefiantelor;
  • persoana răspunzătoare de producerea accidentului conducea autovehiculul fără permis de conducere sau cu încălcarea regulilor privind permisul de conducere (nu corespunde categoria; a expirat valabilitatea permisului);
  • compania de asigurări nu a fost anunțată în decurs de 48 de ore despre producerea accidentului;
  • accidentul a fost produs în timpul când autorul unei infracțiuni încearcă să se sustragă de la urmărire.
Restituirea primei

Dacă asigurarea încă nu a intrat în vigoare (termenul de asigurare indicat în certificatul de asigurare nu a început), puteți solicita anularea contractului Carte Verde, iar prima de asigurare achitată vă va fi restituită în totalitate. În acest caz veți achita doar costul formularului (10-20 lei, în funcție de compania de asigurare).

Dacă asigurarea a intrat deja în vigoare, dar călătoria pe care o planificați s-a anulat și nu mai aveți nevoie de Carte Verde, puteți solicita anularea contractului cu condiția prezentării actului confirmativ precum că nu ați părăsit hotarele țării. În acest caz se va restitui prima aferentă perioadei rămase din asigurare și veți achita suplimentar costul formularului (10-20 lei, în dependență de compania de asigurare).

Carte Verde pentru autoturism înmatriculat în străinătate

Certificatul de asigurare Carte Verde se eliberează  doar pentru autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova. Dacă sunteți posesor al unui autoturism înmatriculat în străinătate, și asigurarea Carte Verde a expirat în perioada aflării dvs. pe teritoriul Republicii Moldova, va fi necesar să procurați de la punctul de control al frontierei de stat, o asigurare de frontieră.

Prin urmare, șoferii vor cumpăra la intrarea pe teritoriul României sau al unui alt stat din Spațiul Economic European, o asigurare de frontieră pentru o perioadă de minimum 30 de zile. Asigurarea cumpărată la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE va fi valabilă în toate celelalte țări componente ale acestuia.

În ce privește circulația  pe teritoriul Rusiei, Belarusului și Ucrainei , șoferii vor fi nevoiți ca la intrarea în fiecare din aceste ţări să cumpere o poliță de asigurare RCA internă. Mai multe detalii aici.