Acordul de colaborare, încheiat între agentul constatator, după caz, procuror şi contravenient, care îşi recunoaşte vina, integral, în schimbul unei pedepse reduse, va putea fi contestat.

Art. 4515, alin. (6) din Codul Contravențional va fi modificat pentru a reglementa posibilitatea contestării acordului de colaborare, întrucât la moment acest lucru nu este posibil. Astfel, textul „art. 444, 451din norma menționată va fi substituit cu textul ”art. 444, 4513 și 4514

Prin urmare, acordul de colaborare va putea fi contestat cu recurs în termen de 15 zile din data aplicării sancţiunii, în instanţa de fond conform competenţei teritoriale. Contestarea va putea fi făcută de către contravenient, victimă, procuror sau de către conducătorii autorităţilor din care fac parte agenţii constatatori.

Acordul de colaborare va putea fi contestat în baza următoarelor temeiuri:

  • nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa materială;
  • contravenientul a fost sancţionat pentru o faptă care nu este prevăzută de partea specială a cărţii întîi;
  • s-au aplicat sancţiuni în alte limite decît cele prevăzute de partea specială a cărţii întîi.

Potrivit Codului Contravețional acordul de colaborare poate fi încheiat în orice moment al procesului contravenţional pînă la soluţionarea în fond a cauzei contravenţionale. Acesta este reglemntat de art. articolul 4515, Cod Contravențional.