După ce mai mulți ani la rând termenul - limită de activitate în bază de patentă pentru comerțul cu amănuntul a fost prelungit, acum unii deputați propun excluderea acestuia. Parlamentarii spun că în Republica Moldova antreprenoriatul mic reprezintă o sursă de venit pentru mii de persoane, iar pandemia COVID-19 a afectat substanțial economia țării și soarta a mii de antreprenori mici.

În prezent, normele legale stipulează că patentele de întreprinzător pentru categoriile 1.1 și 1.2, adică comerțul cu amănuntul, vor fi valabile până la sfârșitul anului 2022. Conceptul de eliminare a patentelor pentru acest gen de activitate a fost gândit cu mult înaintea situației de criză provocată de pandemie, spun deputații. Stoparea acestor activități în condițiile actuale, când asistăm la creșteri de prețuri la multe produse de primă necesitate și la dificultățile de ordin social, lipsa locurilor de muncă și altele ar fi o catastrofă pentru mii de peroane și familiile lor, se menționează în proiectul depus la Parlament.

Conform datelor de la Serviciul Fiscal de Stat, la sfârșitul anului trecut erau 11.473 patente valabile, iar suma totală a impozitelor plătite depășește 6,45 milioane lei. Cel mai mare număr de patente antreprenoriale sunt în domeniul comerțului cu amănuntul în tarabe, chioșcuri, pavilioane și altele, 5773. În acest caz, impozitul plătit de proprietarii săi se ridică un pic mai mult de 4,89 milioane lei.

În nota informativă a proiectului se mai menționează că mulți patentari sunt pensionari, iar comerțul reprezintă practic sursa de venit de bază în condițiile unei pensii mici.