Dreptul la pensie va putea fi solicitat și prin procură. Completarea legislativă se regăsește într-un proiect aprobat, astăzi, de Guvernul. Potrivit documentului, cererea de pensionare și actele necesare vor putea fi depuse la organul teritorial de asigurări sociale de la către reprezentantul desemnat prin procură.

Noile prevederi se vor aplica în cazul pensiei pentru limita de vârstă, pensiei de dizabilitate și a pensiei de urmaș. În prezent, legislația spune că pensia se acordă doar la cererea persoanei care a obţinut dreptul la pensie, a tutorelui (curatorului) acesteia. Cererea de pensionare şi actele necesare se depun la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliul asiguratului, unde se înregistrează în mod obligatoriu.

Proiectul a fost elaborat după ce la autorități au parvenit mai multe solicitări de la persoanele care din cauza problemelor de sănătate nu se pot deplasa pentru a depune personal cererea de pensionare și actele necesare în acest sens. Potrivit autorilor inițiative, adresări similare au fost inclusiv din partea persoanelor aflate peste hotare, care nu pot revenit în țară din cauza pandemiei COVID-19.

Pentru a intra în vigoare, noua prevedere trebuie să fie votată în două lecturi de către Plenul Parlamentului și promulgată de președintele Republicii Moldova.