Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) spune că este inoportună organizarea ședinței extraordinare a Adunării generale a judecătorilor cu participarea a 449 magistrați. Avizul emis a fost publicat de Consiliul Superior al Magistraturii.

ANSP menționează că situația epidemiologică în infecția cu COVID-19 în Republica Moldova, inclusiv în municipiul Chișinău, este nefavorabilă, întrucât ne aflăm la stadiul de răspândire pandemică cu tendință de creștere a numărului de cazuri noi.

În prezent, în Republica Moldova se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic cu participarea a unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică. ANSP mai spune că monitorizează evoluția situației epidemiologice și va propune modificări a restricțiilor, atunci când situația se va ameliora.

Menționăm că, Consiliul Superior al Magistraturii a decis convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor pentru data de 23 octombrie, ora 10.00. Reuniunea urmează să se desfășoare în incinta Palatului Republicii.

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, magistrații trebuie să aleagă:

  • un membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul judecătorilor de nivelul judecătoriilor. Funcția a fost devenit vacantă o dată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative;
  • patru membri permanenți ai Colegiului pentru selecția și cariera judecătorului, organ specializat al CSM, doi din rândul judecătorilor, un reprezentant al curților de apel și un reprezentant al Curții Supreme de Justiție. În 2020 expiră mandatele de membru al Colegiului exercitate de către magistrații Nicolae Craiu și Liliana Catan, de la Curtea Supremă de Justiție, Alexandru Gheorghieș, de la Curtea de Apel Bălți și Mihail Macar, de la Judecătoria Hîncești;
  • doi membri ai Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor: din rândul judecătorilor, un membru; din rândul curților de apel, un membru. Funcțiile vor deveni vacante o dată cu expirarea mandatelor de membru ale judecătorilor Nelea Budăi, de la Curtea de Apel Chișinău și Dumitru Gherasim, de la Judecătoria Bălți.