Valoarea alocației de stat pentru copii cu cetățenie română, care urma să se dubleze începând de luna viitoare, conform unei legi date recent de Parlamentul României, se va majora din luna august.

Guvernul țării vecine a dat ieri o ordonanță de urgență pentru a amâna măsura cu șase luni. În esență, actul prevede majorarea alocației pentru copii de la 150 de lei, cât este în prezent, la 300 de lei.

Legea ce conține măsura majorării alocațiilor pentru copii, a fost publicată recent în Monitorul Oficial și trebuia să se aplice începând din februarie. Însă, din lipsa banilor la buget pentru asta, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care amână măsura până în luna august.

Astfel, valoarea alocațiilor de stat pentru copiii cu cetățenie română se va majora la vară de la 150 de lei, suma pe care o primesc copiii în prezent, la 300 de lei. Această valoare o primesc copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani.

Pentru copiii de până la doi ani, s-a stabilit majorarea valorii indemnizațiilor de la 300 la 600 de lei. În cazul copiilor cu dizabilități, această alocație se plătește până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Chiar dacă se amână aplicarea măsurii până în august, nu se vor plăti retroactiv alocații majorate pentru perioada februarie - iulie.

Totuși, copiii oricum trebuie să primească mai mulți bani în perioada ianuarie - iulie, în baza unei legi adoptate anul trecut, ce stabilește că, începând cu 1 ianuarie 2020, alocațiile copiilor se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei. Totuși, majorarea este modică.

Alocația de stat pentru copii este acordată de statul român în fiecare lună tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. Alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii primesc în continuare alocația, până la terminarea cursurilor.

Alocaţia de stat se acordă şi copiilor cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie, care sunt rezidenţi în România, dacă aceştia locuiesc cu părinţii.

Sursa: avocatnet.ro